https___static.nieuwsblad.be_Assets_Images_Upload_2023_03_10_b69d62bf-eb78-4da7-a082-bf5c84184508 Foto Peter Malaise

Minister van Energie opent in Ruien grootste batterijpark van Europa

KLUISBERGEN - In Kluisbergen is vrijdag het batterijpark van Yuso geopend. Het is volgens minister Tinne Van der Straeten het grootste van Europa. Binnenkort start op dezelfde site de bouw van nog een groter batterijpark. “Die zijn nodig voor de toekomst”, zegt Elia.

Veel symbolischer kan het niet. Terwijl het laatste gebouw van de centrale van Ruien, met 1.000 megawatt ooit de grootste niet-nucleaire centrale van het land, afgebroken wordt, kwam Tinne Van der Straeten (Groen) 100 meter verder het lintje knippen van een splinternieuw batterijpark.

“Dit is vandaag het grootste van Europa”, zegt de minister van Energie. “Het heeft een capaciteit van 25 megawatt en is zo het grootste dat aangesloten is op het Belgische net en een van de eerste eenheden met een lange duur van vier uur in Europa. Het batterijpark in Ruien-Kluisbergen komt overeen met een parking van 1.000 Tesla-wagens en kan tot 12.000 gezinnen gedurende vier uur van elektriciteit voorzien.”

“Tegen 2030 zal de capaciteit van zonne-energie maal twee gaan en windenergie op zee maal drie. Hoe meer hernieuwbare energie, hoe meer flexibiliteit er nodig is. Grotere batterijparken gaan daarom een steeds belangrijkere rol spelen om het elektriciteitsnet in evenwicht te houden en om hernieuwbare energie op te slaan voor momenten met weinig zon en wind. Batterijen zijn een cruciale bouwsteen in de energietransitie. Er is een overvloed aan wind en zon maar niet altijd op het juiste moment. Door groene energie op te slaan in batterijen en af te geven aan het elektriciteitsnet als er nood aan is, werken we toe naar een CO2-vrije energieproductie.”

 

De aparte modules hebben een eigen blussysteem. Foto Peter Malaise

“Het is geen toeval dat de grootste batterijparken in België worden gebouwd. België heeft de ambitie om leider te worden door een gunstig investeringsklimaat te creëren. Zo zijn batterijparken voor 10 jaar vrijgesteld van transmissienettarieven en moeten ze geen accijnzen betalen voor het deel dat ze terug op het net brengen. Er komen de volgende jaren voor meer dan 500 megawatt batterijparken bij, het grootste daarvan zal een capaciteit van 200 megawatt hebben en komt ook op deze site in Ruien te staan.”

Zelfde principe als batterij in je smartphone

Ruien Energy Storage – zoals het batterijpark officieel heet – wordt gestuurd door Yuso uit Waregem. Het een samenwerkingsverband tussen het Japanse Nippon Koei, het Duitse Aquila Capital en het Belgische Yuso. De gronden werden gekocht in 2018, het batterijpark werd enkele weken geleden operationeel.

Michel Verschuere van Yuso legt uit. “De batterijen die hier staan, werken eigenlijk volgens hetzelfde principe als die uit je tablet of smartphone. De batterij gaat een paar keer per dag op- en ontladen, ons bedrijf geeft die commando’s. We moeten wel twee dagen vooraf kunnen inschatten hoe het weer zal zijn, gelukkig kennen we in België goede weersvoorspellers. In Waregem zijn vijf medewerkers aan de slag voor dit batterijpark. De investering kost enkele tientallen miljoenen euro, het juiste bedrag mag ik niet zeggen.”

Alle modules hebben een eigen blussysteem om de veiligheid te garanderen.