Foto: if Foto: if

Minstens zes cafés in Gentse uitgaansbuurt rond Overpoort staan over te nemen: wat is er aan de hand?

Wie een studentencafé wil beginnen in Gent, heeft keuze te over momenteel. Er staan er zeker zes over te nemen in en rond de Overpoortstraat. Is er iets aan de hand in de uitgaansbuurt?

Er staan minstens zes cafés over te nemen in en rond de Overpoort: Delirium Tremens, Canard Bizar, Bar Atlas en Toujours in de Overpoortstraat en café De Kroon en ’t Kiekekot wat verderop. Onlangs werd Porter House ook overgelaten.

Wurgcontracten met de brouwerijen, gestegen bierprijzen en persoonlijke veranderingen zouden de boosdoeners zijn. “Een studentencafé openhouden, dat gebeurt niet zomaar”, zegt Tim Joiris van Unizo Oost-Vlaanderen, die zelf twee cafés uitbaat in de uitgaansbuurt.

“Dat is hard werken. Zodra er een gezin bij komt kijken, twijfelen veel uitbaters dan ook of het nachtleven nog wel voor hen is. Alleen willen ze hun café pas overlaten als ze er een correcte prijs voor krijgen. Zo heeft het zeven jaar geduurd voor ’t Kofschip een overnemer had.”

Marges

Joiris maakt zich weinig zorgen. “Het is elk jaar zo dat er een hoop over te nemen staan”, zegt hij. “Veel eigenaars hebben een wurgcontract met een brouwerij, waardoor het moeilijk overleven is. Ze kunnen maar weinig overhouden voor zichzelf, terwijl ze er heel veel werk in steken.”

Andreas De Vroe, die ook enkele cafés in de Overpoort uitbaat, wijst het personeelstekort en de gestegen bierprijzen aan als redenen waarom hij een overnemer zoekt voor Toujours. “Alle drankprijzen zijn gestegen, maar die van het bier zijn het hardst voelbaar”, zegt hij. “Vooral omdat je dat niet kan doorrekenen aan onze klanten, de studenten. Zodra je de bierprijzen verhoogt, blijven die weg.”

Joiris ziet het anders. “Onze prijzen zijn nog altijd marktconform, maar wij hebben ze wel verhoogd zodat we er nog winst op maken”, zegt hij. “Van personeelstekort hebben wij ook geen last. Studenten willen werken in het nachtleven. Wel moeten we ons meer aan hen aanpassen dan vroeger, omdat ze minder dagen willen werken. Het is een echte onderneming, een studentencafé uitbaten, maar als je er kaas van gegeten hebt, dan draait het wel.”