Jurgen en Jo De Niel

Mo-Cyclette wil werk maken van uw fiets

LOKEREN - Sociale onderneming Mo-Cyclette wil dé belevingsplek in Lokeren worden als het gaat om fietsen. “Onze focus ligt op fietsen herstellen en onderhouden”, zegt directeur Jo De Niel. “Maar we zullen ook fietsen verhuren, verkopen en workshops geven.” Met deze fietswerkplaats worden nieuwe jobs gecreëerd voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Op 6 december opent de nieuwe fietswerkplaats op het Lokerse Stationsplein.

Mo-Cyclette is het nieuwste initiatief van Maatwerkbedrijf Mo-Clean, dat poetshulp aanbiedt en ook de Fietspunten in Lokeren, Dendermonde en Zele beheert. Bij Mo-Cyclette lift de focus op het herstellen en ondehrouden van fietsen. “Want een fiets die regelmatig een goed onderhoud krijgt gaat veel langer mee”, vertelt directeur Jo De Niel. “We gaan voluit voor duurzaamheid en daarom willen we de fietsen van onze klanten zo lang mogelijk in topconditie houden. We bieden ook second life-fietsen aan, dat zijn fietsen die we redden van de schroothoop en die onze medewerkers helemaal opwaarderen en in een nieuw jasje steken.”

Op termijn kan je als bezoeker workshops volgen en daardoor zelf sleutelen en tips over fietsen opsteken. “We gaan prat op een goede kwaliteit en communicatie is belangrijk. Als je een fiets bij ons binnenbrengt, zullen we even overlopen wat er mis is en wat er moet hersteld worden”, aldus De Niel. Fietsen kan je ook huren, leasen of kopen bij Mo-Cyclette.

Duurzame jobcreatie

Maatschappelijke impact staat centraal in het maatwerkbedrijf. In de fietswerkplaats krijgen medewerkers de tijd om hun talent voor techniek te ontplooien. Door opleiding en training on the job doen ze veel technische ervaring op en leren ze goede service te bieden aan klanten. Zo verhogen ze hun waarde op de arbeidsmarkt en dat is goed voor hun verdere loopbaan.

“Hier kunnen we mensen de kans geven om te groeien in hun job”, vertelt werkleider Jurgen Beeckman. “Het spreekt me enorm aan dat ik mijn expertise kan delen en mensen kan verder helpen in het leven.” Zelf werkt Jurgen al 15 jaar in de fietsbranche. “Ik sta op met fietsen en ga ermee slapen.”

Met de opening van de fietswerkplaats creëert Mo-Clean 4 nieuwe jobs. Naast Jurgen zullen ook Wesley, Dirk en Andy de vaste gezichten worden bij Mo-Cyclette. “Langdurig werkloos zijn heeft impact, want ik wou op den duur niet meer buitenkomen. Maar dat effect verdween nadat ik enkele weken bij Mo-Clean werkte”, vertelt Andy. “Werken is echt belangrijk”, treedt Wesley hem bij.