Molecubes tankt 1,9 miljoen euro vers kapitaal

MOLECUBES

Molecubes, een spin-off van UGent-iMinds die getrokken wordt door professor Roel Van Holen en mede-oprichter Bert Vandeghinste, heeft 1,9 miljoen euro vers kapitaal opgehaald via het Qbic Arkiv Fonds en een syndicaat van vier privé-investeerders rond Patrick Keereman, de voormalige CEO van de Nuscience groep, die bij Molecubes ook tijdelijk de rol van CEO opneemt.

Molecubes bouwt en verkoopt preklinische beeldvormingskubussen die PET-, SPECT- en CT-beeldvorming mogelijk maken in zo goed als elk onderzoekslabo. De modulaire systemen bieden heel wat flexibiliteit en zijn geschikt voor kleine proefdieren, met name ratten en muizen. Intuïtieve draadloze gebruikersinteractie en reconstructiesoftware zorgen er verder voor dat het systeem met minimale training door elke laborant kan worden bediend.

Dankzij deze investering kan Molecubes 's werelds kleinste scannerfamilie lanceren voor de 3D-beeldvorming van kleine proefdieren. Op die manier wil Molecubes een wereldspeler worden in de preklinische beeldvorming, die volgens ramingen van specialisten tegen 2019 goed zou moeten zijn voor een omzet van 800 miljoen euro.  

De beeldvormingstechnieken van Molecubes worden vaak gebruikt in het onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen en zeldzame ziekten. Ze kunnen immers zowel de anatomische als functionele 3D informatie van biologische processen blootleggen. De huidige generatie van scanners voert die taak wel goed uit, maar in de praktijk zijn ze zeer groot, duur in aankoop en onderhoud, en meestal alleen beschikbaar voor experten binnen ervaren en grote onderzoekscentra.

Daarom brengt Molecubes een gemakkelijker te bedienen, maar vooral goedkoper alternatief op de markt.