gevelbank Foto: IF

Na 1.200 gevelbanken is het tijd voor iemand anders: vier vrienden zoeken overnemer voor ‘uit de hand gelopen project’

Zoals zo vaak begon het met een gek idee. Maar het is lichtjes ontploft, want ze hebben meer dan 1.200 van hun gevelbanken opgehangen, van in Gent tot in het buitenland. Na zes jaar vinden Pepijn T’Hooft, Anton Christiaens, Jesse De Troyer en Simon Van den abeele het tijd om hun kindje door te geven. “Gevelbanken zijn een ideaal bindmiddel voor een buurt.”

Het verhaal van Gevelbank begint bij Anton en Pepijn, die als studenten samenwoonden in de Wellingstraat in Gent. Ze bouwden een bankje aan hun gevel, zodat ze volop konden genieten van de avondzon. Ze kregen veel meer dan ze hadden gehoopt.

“We merkten al snel dat de bank ons huisje niet alleen mooier maakte, maar ook werkte als een bindmiddel voor de buurt”, zegt Pepijn. “We kwamen onze buren veel meer tegen en ook passanten spraken ons aan.” Anton en Pepijn namen twee vrienden, Jesse en Simon, in de arm en zetten een inzamelactie op poten.

In 2017 lanceerden ze hun Gevelbank: twee ophangelementen die je kan inklappen, en een bank die je binnen kan stockeren. “Wat begon als een experiment, werd al snel een uit de hand gelopen project”, grinnikt Pepijn. “Intussen hangen er meer dan 1.200 van onze bankjes op.”

Ongeveer de helft van de banken hangt in Gent, de plek waar het allemaal begon. Maar je vindt ook banken in Leuven, Roeselare, Oostende, Antwerpen en andere Belgische steden. Ook in Nederland hangen er een heleboel, tot zelfs in Duitsland.

“We zeiden in begin dat het leuk zou zijn mochten we honderd banken kunnen verkopen, maar dat is als een lopend vuurtje gegaan. Ook al hebben we zelf weinig reclame gemaakt.”

Potentieel

Zes jaar na de start is de vraag nog altijd groot. “We voelen dat er nog veel potentieel is, maar we hebben weinig tijd”, klinkt het. “We hebben Gevelbank altijd naast onze voltijdse job gedaan en we zijn ondertussen andere projecten begonnen. Daarom willen we dit graag doorgeven aan een persoon of organisatie die het verhaal wil voortzetten met dezelfde duurzame, sociale visie.”

De vrienden zoeken een persoon of een groep met goesting om het potentieel verder te benutten, niet gewoon een persoon of groep die Gevelbank wil toevoegen aan zijn of haar portfolio. “Want elk bankje toont dat een straat meer kan zijn dan een autoweg of een parking”, zegt Pepijn nog. “Het leidt tot een veelvoud aan ontmoetingen en ontspannende momenten, vlak voor je deur.”

Wie interesse heeft, kan contact opnemen via gevelbankgent@gmail.com