Bedrijventerrein Deinze Het bedrijventerrein wil een duurzame motor van economische groei zijn. Foto: Frederik Laurens

Na 28 jaar (!) is bedrijventerrein eindelijk volledig klaar: “Mooie mix tussen nieuwe bedrijven en bedrijven die al aan de derde generatie toe zijn”

Ontstaan in 1996, is het bedrijventerrein 28 jaar later eindelijk volledig klaar. Vandaag werken er zo’n 2.000 werknemers verspreid over 100 ondernemers. De Prijkels heeft van duurzaamheid haar leidmotief gemaakt en wil een motor van economische groei zijn. De strategische ligging naast het afrittencomplex van de E17 maakte het voor vele bedrijven een interessante locatie.

Het bedrijventerrein wil bewust inzetten op duurzaamheid. Zo is er gezorgd voor een collectieve waterbuffering, de opvang en recuperatie van regenwater, extensief groenbeheer en zijn er plannen om twee windturbines te installeren. Op die manier wil men inspelen op hernieuwbare energie.

“Voor ons is duurzaamheid een leidmotief”, zegt Sofie Vandelannoote, algemeen directeur van de intercommunale Veneco. “Er is veel aandacht besteed aan natuur, water en mobiliteit zoals bijvoorbeeld gescheiden fietspaden. We hebben tien kilometer fietspaden aangelegd en vijf hectaren bos geplant. Ten slotte zijn we ook bezig om twee windturbines te verkrijgen waarop de bedrijven zich kunnen aansluiten.”

Schapen en oeverzwaluwen

Veneco zet vervolgens nog in op duurzaamheid door de graslanden te laten begrazen door schapen, wat bijdraagt aan een rijk ecosysteem. Daarnaast is er geïnvesteerd in huisvesting voor oeverzwaluwen, met de bedoeling om de kolonie permanent te huisvesten. De vrijwilligers van Natuurpunt zullen instaan voor de monitoring en het onderhoud van de kolonie.

Het bedrijventerrein is door zijn nabijheid ook een economische troef voor Deinze. “Door die nabijheid is het woon-werkverkeer beperkt in afstand, wat ervoor zorgt dat de werknemers minder lang onderweg zijn en meer tijd hebben voor hun gezin”, zegt Jan Vermeulen (CD&V), burgemeester van Deinze. “Daarnaast hebben we ook een mooie mix tussen nieuwe bedrijven en bedrijven die al aan hun derde generatie toe zijn.”

De ontwikkeling van De Prijkels kwam tot stand door de samenwerking van de gemeenten Nazareth, Deinze en Kruisem en het Agentschap Wegen en Verkeer.