Herwig De Noyette Herwig De Noyette heeft nog heel wat werk om zijn winkel leeg te maken. Foto: pdv

Na 41 jaar sluit Herwig (70) een van de laatste muziekwinkels van de streek: “Mijn passie voor muziek begon toen ik Elvis hoorde”

Met Music House in de Krekelput in Oudenaarde verdwijnt straks de nog enige muziekwinkel in de ruime regio en zelfs nog een van de weinige in Vlaanderen. Na 41 jaar tussen de platen, cassettes en cd’s sluit Herwig De Noyette (70) eind augustus zijn winkel. “Ik zal het missen, maar ik wil nu ook nog een beetje van het leven genieten”, zegt hij.

“Ik was 7 jaar oud en zag bij een tante iets wat ik niet kende. Dat bleek een platenspeler. Ze legde een plaatje op, Elvis Presley. Ik was op slag grote fan. Daar en op dat moment is mijn passie voor muziek begonnen. Het zou mijn leven worden en dat zal het ook blijven”, blikt Herwig De Noyette terug.

Na een aantal jaren in het onderwijs opende hij in 1983 een muziekwinkel in de Stationsstraat in Aalter. In september 1992 verhuisde hij zijn Music House naar de Krekelput in Oudenaarde.

“Ik was amper opgestart in een pand in Aalter of mijn muziekwinkel werd compleet leeg gestolen. Alles weg. Ik heb dan enkele jaren tegen het faillissement gevochten. De winkel was in een oude fermette ingericht en dat heb ik geweten. Een van mijn honden, een Duitse herder, sprong tegen de achtergevel en die muur stuikte in elkaar. Dat was aanleiding om te verhuizen. Ik zocht zowat overal in Vlaanderen om uiteindelijk in het winkelpand in de Krekelput in het centrum van Oudenaarde terecht te komen.” 

Zo goed als elke vierkante centimeter is ingenomen door platen, cassettes en cd’s. Foto: pdv

Grote concurrentie

“In Oudenaarde waren er toen al vier muziekwinkels, maar dat verontrustte mij niet”, benadrukt Herwig De Noyette. “Ik had een veel breder gamma, waaronder veel jazz, blues en klassieke muziek. Op een bepaald ogenblik telde Oudenaarde liefst acht muziekwinkels, die weliswaar elkaar aan het beconcurreren waren met de verkoopprijzen. Uiteindelijk hebben ze elkaar dood gedaan. Ik kon overleven dankzij het steeds hanteren van een correcte prijs en vooral dankzij mijn service. Van meet af was mijn slogan Zoek je een cd, plaat, dvd? Music House vindt ze voor jou. Vindt Music House ze niet, vergeet het dan maar. Dat heb ik ook altijd tegenover mijn klanten waargemaakt. Ik zocht items desnoods tot aan de andere kant van de wereld.”

Terug in de tijd

“Eigenlijk zijn er voor muziekwinkels nooit gouden jaren geweest”, verrast Herwig De Noyette. “Zeker met de opkomst van de cd rezen de muziekwinkels uit de grond en de pot moest natuurlijk verdeeld worden. Sinds 2018 is er een heropleving van vinyl en zelfs de verkoop van cassetten stijgt opnieuw, ongelooflijk maar waar. Ik hoor dat ook de video opnieuw zal gelanceerd worden. We gaan dus terug in de tijd. Wellicht omdat jongeren altijd op zoek zijn naar iets nieuw. De jongste jaren investeer ik wel niet meer in nieuwe muziek. Maar op vraag van de klant blijf ik tot vandaag wel een item zoeken.”

Van leven profiteren

Eind augustus sluit Herwig De Noyette de deuren van zijn Music House: “Maar ik zal wel niet meer alle dagen open zijn, want er moet nog verhuisd worden. In de winkel zitten nog duizenden cassetten, cd’s en platen. Die verhuizen mee naar Lievegem, waar ik een nieuwe woonst gevonden heb en waar ik ruimte heb om alles te stockeren. Ik wil nog verkopen op eBay. Het zat al een tijdje in mijn hoofd om te stoppen. Jarenlang was ik zeven dagen op zeven open. Daarnaast was ik ook dj en organiseerde ik concerten. Het is nu tijd om een beetje meer van het leven te profiteren. Ik blijf sowieso met muziek bezig, want dat is mijn passie en mijn leven.”