Taverne De Molen Taverne De Molen staat voorlopig weer leeg. De uitbater legde de boeken neer. Foto: ies

Na faillissement moet stad (alweer) op zoek naar nieuwe uitbater voor taverne De Molen: “Hopelijk kunnen we deze zomer een pop-up openen”

Het stadsbestuur van Lokeren moet alweer op zoek naar een nieuwe uitbater voor de taverne aan de Heirbrugmolen. De vennootschap die de zaak sinds vorig jaar in concessie had, werd eind januari failliet verklaard.

Taverne De Molen werd sinds begin vorig jaar uitgebaat door het Lokerse evenementenbureau Cedalion dat in 2011 werd opgericht door Bert D’Hanis en zich specialiseerde in het organiseren van teambuildingevents voor verenigingen en bedrijven. Later kwam daar ook de organisatie van sportdagen voor scholen bij. Daarnaast werden kon je er ook terecht voor de verhuur van springkastelen en alle mogelijke andere opblaasbare en andere attracties.

Coronacrisis

De zaak draaide goed tot de coronacrisis kwam. Alle activiteiten lagen stil en sindsdien doken de cijfers in het rood. Door de exploitatie van Taverne De Molen wilde Cedalion het tij nog doen keren. “Jammer genoeg was het echter te weinig om op korte termijn de opgelopen schade weer goed te maken”, zeggen de uitbaters. “Uiteindelijk konden we niet anders dan de stekker eruit te trekken. De mensen die nog activiteiten in het vooruitzicht hadden, werden verwittigd. Ook de anderen mogen eerstdaags een mailtje verwachten.”

Op 22 januari sprak de rechtbank het faillissement uit. Advocaat Johan Colpaert uit Sinaai werd aangesteld als curator. Hij moet nu het faillissement afhandelen en zo mogelijk ook een nieuwe uitbater vinden.

Zoektocht

Schepen Marina Van Hoorick (Lokaal Liberaal) betreurt de gang van zaken. Het stadsbestuur is eigenaar van de site met de Heirbrugmolen en de aanpalende taverne. De hele site werd vorig jaar nog gerenoveerd met de aanleg van een prachtig park. “We hebben nog niet veel geluk gehad met de uitbating van de taverne”, zegt Van Hoorick. “Na het faillissement van de vorige uitbater kwam er een nieuw koppel en draaide de zaak wel goed. Maar toen de concessie in 2022 ten einde kwam, stelden zij zich om persoonlijke redenen geen kandidaat meer voor een verlenging. Daarop hebben we een nieuwe oproep gelanceerd, waarop twee kandidaten zich melden en we met Cedailon in zee zijn gegaan.”

De Heirbrugmolen blijft wel open voor het publiek. Foto: ies

Het stadsbestuur moet nu voor de derde keer op goed vijf jaar tijd op zoek naar een nieuwe uitbater. “Het faillissement van de huidige heeft geen financiële impact voor ons”, zegt de schepen. “Alle huurgelden zijn betaald. Maar nu zullen we dus wel een tijdlang inkomsten missen. We hopen om op zijn minst tegen de zomer een nieuwe exploitant te vinden, al was het maar om er een pop-up café uit te baten. Want de hele site is toch vooral in de zomerperiode een trekpleister voor het publiek. En daar hoort een goed draaiende horecazaak zeker bij.”

Het faillissement heeft geen invloed op de activiteiten in de windmolen zelf. Vanaf zondag 4 maart zetten de molenaars elke tweede en vierde zondag van de maand de poorten van de Heirbrugmolen opnieuw open. Bezoekers krijgen dan een rondleiding en kunnen de molenaars ook zelf in actie zien.