Bagynhof Anne en Stefanie Van Stappen stellen samen met schepen Ine Somers (midden) de eerste Bagynham voor. Foto: yjs

Na jaar rijpen is eerste Bagynham van hoeveslagerij klaar: “Unicum in het Waasland”

Goed een jaar na de opening van de hoeveslagerij in Bagynhof in Nieuwkerken-Waas ligt vanaf vrijdag een nieuwe en unieke delicatesse in de vleestoog. De eerste Bagynham van hun eigen Bagynvarken is na twaalf maanden rijpen klaar om verorberd te worden. “Het hele proces gebeurt hier op de boerderij”, aldus een trotse zaakvoerster Stefanie Van Stappen.

Het Bagynhof in de Zeveneekhoekstraat in Nieuwkerken-Waas doet inmiddels bij menig culinair fijnproever een belletje rinkelen. Het landbouwbedrijf van Anne en Dirk Van Stappen wordt van generatie op generatie doorgegeven en ook dochter Stefanie is inmiddels een gevestigde waarde in het bedrijf.

Begin vorig jaar opende ze samen met haar partner Roel een hoeveslagerij, waarin ze intussen meer dan dertig verschillende soorten charchuterie verkopen. Allemaal afkomstig van het Bagynvarken, een kruising tussen het Piétrain-ras en het Duroc-ras, dat uitsluitend op de lokale boerderij wordt gekweekt.

“De Bagynvarkens worden geboren op de boerderij en groeien er samen met alle andere varkens op”, zegt Stefanie Van Stappen. “Inmiddels lopen er een tweehonderdtal rond op de boerderij. We staan ook volledig in voor de verwerking van kop tot staart. Voor ons was het een logische volgende stap om eigen Bagynham te creëren. De volledig gesloten en korte cirkel tussen boer en bord maakt dit verfijnde stukje charcuterie zo uniek. De hammen zijn onder meer de zoutcel gepasseerd en werden nadien te rusten gelegd om tot slot in de droogkamer te hangen. Na een jaar rijpen is de allereerste Bagynham nu eindelijk klaar. Een unicum in het Waasland.”

De Bagynhof is afkomstig van het Bagynvarken, een kruising tussen het Piétrain-ras en het Duroc-ras. Foto: yjs

Vanaf vrijdag ligt de nieuwe parel ook effectief in de verkooptoog van de hoeveslagerij. “En dat is toch wel een historisch moment voor Bagynhof”, aldus Stefanie. “Heel wat vaste klanten kijken al langer reikhalzend uit naar de Bagynham. De ham zal in eerste instantie ook exclusief hier te koop zijn, speciaal voor zij die naar hier afzakken en gelet op de relatief beperkte oplage. De ambacht en authenticiteit zijn ieder geval duidelijk merkbaar in de smaak.”

Hoeveslagerij Bagynhof is telkens open van van vrijdag tot en met maandag en pakt voor de gelegenheid komend weekend uit met heel wat smaakvolle acties voor haar bezoekers.

Foto: yjs