Danny Verheire (62) en Marleen Claeys (60) gaan met pensioen. Danny Verheire (62) en Marleen Claeys (60) gaan met pensioen. Foto: Michel Wijne

Na veertig jaar sluiten Danny en Marleen de deuren van hun buurtsupermarkt: “We zullen het sociaal contact missen”

Danny Verheire (62) en Marleen Claeys (60) zijn bezig aan hun laatste dagen als uitbaters van Spar Danny Verheire, een zaak die ze met veel passie maar liefst 40 jaar lang uitbaatten. “Op woensdag 20 december zijn we nog een laatste dag open en daarna gaan we met pensioen”, klinkt het.

Anno 2023 bestaat de buurtsupermarkt van Danny en Marleen 65 jaar. Het waren Danny’s ouders Maurits Verheire en Maria Standaert die in 1958 de zaak in de Bogaardestraat 92 onder de naam ‘Centra’ lanceerden. “In september 1983 namen mijn vrouw en ik de zaak van mijn ouders over”, vertelt Danny. “Ik was toen net afgestudeerd als Sociaal Assistent en mijn vrouw had net haar studies Beeldende Kunst aan Sint-Lucas in Gent afgerond. Na verloop van tijd veranderden we de naam van de zaak in Spar Danny Verheire. Doorheen de jaren hebben we de winkel twee à drie keer vernieuwd en ook een paar keer uitbreid.”

Opkomst kant- en klaar-maaltijden

“In al die jaren is er uiteraard veel veranderd. Zo was er de opkomst van de kant- en klaar-maaltijden, slaatjes en fruitsalades en kwamen er tal van specialiteiten bij. We bleven steeds trouw aan de principes van mijn ouders en zijn altijd veel open geweest. Enkel op zondagnamiddag en maandagvoormiddag waren we gesloten. Ook aan service hechtten we veel belang. Zo hielpen we klanten hun boodschappen in de auto zetten en brachten we ook bestellingen aan huis. Zowel mijn vrouw als ik hanteerden in onze winkel een no-nonsense aanpak en daar hoorde van tijd tot tijd een grapje bij. We zullen het contact met onze klanten dan ook echt wel missen”, klinkt het.

Meer tijd voor de kleinkinderen

“Voor Danny en Marleen kondigen er zich nu rustigere tijden aan. “We kijken ernaar uit om meer tijd door te brengen met onze twee dochters BO (29) en Fee (29) en onze vier kleinkinderen Renée, Natan, Aude en Drieske. Ook eens op reis gaan naar Italië en Frankrijk staat op ons verlanglijstje”, aldus Danny. Ook Marleen heeft al plannen. “Ik zou graag weer naar de tekenacademie gaan en zou ook graag lid worden van een koor en een boekenclub en kookles volgen, want ik kook heel graag. Ook zullen we vanaf nu meer tijd hebben om samen eens te gaan wandelen en er op uit te trekken met de fiets”, klinkt het enthousiast.