https___static.nieuwsblad.be_Assets_Images_Upload_2023_02_24_8c5e1480-9c60-4cd4-93b4-54ad80299561 Foto Leen De Smedt

Na zelfgemaakt gehakt, burgers en spaghettisaus komt friturist nu ook met eigen biertje

EREMBODEGEM, ERPE-MERE - Ewout Fritmarsjang De Feyter (33) en zijn vrouw en rechterhand Eefje D’Hoe (39) weten van geen ophouden: de slager van opleiding, nu friturist, wou na artisanaal gehakt en verschillende snacks nu ook een eigen biertje op de markt brengen. Voor Marsjangske, zoals het gerstenat werd gedoopt, sloeg hij de handen in elkaar met De Glazen Toren uit Erpe-Mere.

Een goeie fond leggen kan in de frituur aan de Ninovesteenweg vanaf nu met een speciaal biertje. “Heel veel mensen drinken tijdens het wachten op hun frietjes graag een biertje”, zegt Ewout De Feyter van frituur De Fritmarsjang. “De Jupilers die we aanbieden, vind ik zelf nogal gewoontjes, en een Duvel is dan weer te zwaar. Daarom zocht ik samen met brouwerij De Glazen Toren naar iets nieuws dat niet te zwaar binnenkomt en voor iedereen toegankelijk is.”

Het Marsjangske – de naam spreekt voor zich – is een blond biertje dat vol van smaak is en eerder naar een tripel neigt maar tegelijk niet te zwaar is. “Zo is het toegankelijk voor iedereen.”

De frituur zette zichzelf al een paar keer op de kaart. Met de 2.0-versie van hun Ribbekas-burger haalden de uitbaters de halve finale van de Best Burger Benelux-wedstrijd van LA Streetfood, en onder meer comedian William Boeva – die speciaal voor die Ribbekasschotel van Antwerpen naar Aalst rijdt – is er klant.

Perfecte match

Ewout maakt als gewezen slager zijn gehakt zelf. Zijn vrouw verwerkt het vlees in zelfgemaakte spaghettisaus, stoofvleessaus of vol-au-vent. “Ook onze brochetten en onze hamburgers maken we helemaal zelf. Zo kunnen we ons onderscheiden van de rest. Onze Ribbekas-burger (op basis van traag gegaarde spareribs, red.) blijft populair. En voor zover ik weet, zijn er zeker in de omgeving niet meteen frituren die hun eigen bier aanbieden.”

Of hij ooit al bier gebrouwen heeft? “Nee, ik ben een vleesman”, zegt Ewout met een lach. “Maar ik ben wel een gezonde man die van een goed biertje houdt. Bier en friet, die combinatie is echt iets Belgisch en absoluut Aalsters. De vaste klanten nemen hun pintje uit de frigo terwijl ze wachten. Dit bier met frieten, dat zou de perfecte match moeten zijn.”

Toneelgroep en horecazaken

De Fritmarsjang liet alvast 2.000 liter maken van het gerstenat, goed voor plus minus 250 bakken. “Dat is een investering, zeker met die etikettering en dergelijke, dus we hopen dat het aanslaat. Ik weet wel zeker dat het bij de vaste klanten in de smaak zal vallen”, zegt Ewout nog. “De toneelgroep in Erembodegem gaat het bier alvast aanbieden tijdens haar voorstellingen, en er zijn horecazaken en zelfs carnavalsverenigingen die al interesse hebben.”