Natacha en Bona Natacha en Bona. Foto: JID

Natacha (46) en Bona (31) openen hun eigen bistro: “We zaten meteen vol, tot onze eigen verbazing”

Waar jarenlang café Liberty was op de Muide, openden Natacha Neyt (46) en Bona (kort voor Valbone) Kajtazi (31) een bistro. Van ’s morgens tot ’s avonds laat kan je er terecht voor ontbijt, wafels, pannenkoeken en stoofvlees, maar ook gewoon voor een wijntje of een cocktail. “We gaan voor een huiselijke sfeer”, zeggen de vriendinnen enthousiast.

Een jaar geleden kwam officieel een einde aan café Liberty. Op de hoek van de Meulesteedsesteenweg en de Voorhavenlaan kwam een nieuw buurtcafé in de plaats: Loods 0. Een klein jaar werden de deuren alweer gesloten echter. “Hopelijk blijven wij langer bestaan”, glunderen Bona Kajtazi en Natacha Neyt.

Kajtazi groeide op in Aalst en Limburg en woont sinds kort in Lievegem. Als student werkte ze in The Rambler aan het Sint-Pietersstation, erna heeft ze lange tijd een matrassenwinkel uitgebaat. “Dat was veel te rustig voor mij”, glundert ze. Natacha, een geboren en getogen Gentse, werkt al 25 jaar in de horeca.

Foto: JID

“We hebben elkaar leren kennen in een ander café waar we alle twee werkte”, vertelt Neyt. “We wilden graag een eigen zaak starten, maar geen café. Dat trok te veel miserie aan, te veel drugs. We wilden iets rustiger, iets huiselijker.”

Het werd een bistro met de toepasselijke – gezien de locatie: op de hoek van Meulesteedsesteenweg en Voorhavenlaan – naam ’t Hoekske. De witte muren van Loods 0 werden overschilderd en kregen een oranjerode kleur. Het groene plafond werd terug in het wit gestoken. Ook de bar, stoelen en tafels werden vernieuwd.

Foto: JID

Aan de toog kan je een glaasje wijn, cocktails, bier en koffie bestellen. Aan tafel kan je genieten van een klein of uitgebreid ontbijt, pannenkoeken, wafels, stoofvlees, vol-au-vent, lasagne en andere klassiekers. Belegde broodjes, pizza’s en spaghetti kunnen zowel ter plekke gegeten worden als meegenomen naar huis of het water.

“Al drink je hier alleen een koffie, je bent meer dan welkom”, zegt Kajtazi. “Het belangrijkste is dat het rustig blijft, respectvol. Je moet niet naar hier komen om ladderzat te worden.” De tijd in het café heeft wonden nagelaten. Alleen op vrijdagavond wordt de muziek wat harder gezet. Dan kan er gedanst worden en wat meer gedronken. “Natacha blijft dan tot in de vroege uurtjes’, glundert Kajtazi.

Foto: JID

De bistro kan ook afgehuurd voor een verjaardag, een pensioen of een ander feestje. “We zijn zo gestart”, zegt Kajtazi. “Tot ons verbazing was de bistro meteen vol toen en de dagen erna. De Muidenaars hebben ons meteen in hun hart gesloten. Het lijken ruwe bolsters in het begin, maar eens je ze leert kennen, zijn het hele lieve mensen. Ze zij blij met ons. Naast Patron en Micheline heb je hier niets.”

Al verwacht het duo meer dan alleen Muidenaars. “Er zijn nog maar weinig echte bistro’s in Gent. Het is dus zeker de moeite om van wat verder naar hier te komen.”