unnamed (1)

Neckermann vraagt bescherming tegen schuldeisers

ZWIJNAARDE - De Belgische reisorganisatie Neckermann vraagt de rechtbank vandaag om een procedure van gerechtelijke reorganisatie op te starten. Het bedrijf vraagt zo drie maanden bescherming tegen zijn schuldeisers. Dat geeft Neckermann extra tijd om financiële steun te vinden en de schulden door corona te heronderhandelen met zijn schuldeisers. Het hoopt zo de jobs van zijn 180 medewerkers te redden en bij uitbreiding de hele Belgische reissector te behoeden voor groot banenverlies. CEO Laurent Allardin benadrukt dat Neckermann niet failliet is.

Neckermann kende een jaar geleden, na het faillissement van Thomas Cook, een doorstart via de Spaanse reisorganisatie Wamos Group. De reisorganisator tekende sterke resultaten op, tot de eerste coronagolf kwam en de Belg niet meer mocht reizen. De heropening van de grenzen in juni en de eerste weken van juli boden even soelaas, maar door het stijgend aantal besmettingen, de onduidelijke communicatie van de overheid en de verwarrende kleurcodes gingen geen reizen meer over de toonbank.

"De coronacrisis treft de hele reissector in zijn hart", zegt Laurent Allardin, CEO Neckermann. "Onze verkoop is sinds de tweede coronagolf herleid tot nul. En toch doet de Belgische overheid niets om de toeristische sector structureel te helpen overleven. Touroperatoren, luchtvaartmaatschappijen en reisorganisaties hangen allemaal aan elkaar. Als één grote speler het niet haalt, valt de eerste domino van een lange keten. En toch wil ik benadrukken: wij zijn niet failliet. We hebben een rustmoment nodig, waarbij we alle opties kunnen overwegen, steun gaan zoeken, en daarna verdergaan."

Overheidssteun blijft uit

Neckermann klopte in juni aan bij de Waalse investeringsmaatschappij SRIW en haar Vlaamse tegenhanger PMV. Daar verkreeg het een lening van 2,3 miljoen euro, om de eerste coronagolf te overleven tot september. Maar sinds augustus boekt de Belg geen reizen meer. Neckermann vroeg daarom de verschillende nationale en regionale economische entiteiten om hulp via leningen en kapitaalinjecties. Spijtig genoeg zonder resultaat. Om die reden vraagt Neckermann nu voor drie maanden bescherming tegen zijn schuldeisers.

"Wamos Group, onze aandeelhouders, blijven ons steunen en zijn bereid extra geld op tafel te leggen. Maar alleen als we ook in eigen land financiële hulp vinden. Deze procedure van gerechtelijke reorganisatie geeft ons tijd om de komende maanden in gesprek te gaan met onze schuldeisers en extra financiële middelen te vinden."

59 winkels voorlopig dicht, reizen boeken kan nog steeds online

Neckermann telt is ons land 59 reiswinkels, waarvan 10 in Oost-Vlaanderen. Die gaan vanaf volgende week maandag allemaal dicht. Van zodra de Belg weer wil reizen, gaan ze onmiddellijk opnieuw open. In totaal zijn er 180 werknemers aan de slag bij Neckermann. De meeste daarvan zijn nu tijdelijk werkloos. Een kernteam zorgt de volgende maanden voor de continuïteit bij het bedrijf.

"Belgen kunnen vakanties boeken via onze vakantielijn of via onze webshop. We blijven Belgische reizigers helpen met al hun vragen. Al beseffen we maar al te goed dat, in de huidige situatie, er heel weinig enthousiasme is bij de Belg om op vakantie te gaan", besluit Allardin.