Nieuw boek over Belgisch startuplandschap

Het_Belgische_startuplandschapOmar Mohout is als adviseur van Sirris, de organisatie uit Zwijnaarde die bedrijven ondersteuning biedt om technologische innovaties uit te werken, en als professor ondernemerschap aan de Antwerp Management School, erg begaan met het reilen en zeilen van de Belgische startups. Nu schreef hij er het boek "Het Begische startuplandschap" over, dat is uitgegeven bij die Keure.

Zijn startups een hype of een blijvend fenomeen die de traditionele bedrijfsmodellen onder druk zetten? Dat is één van de vragen die hij in dat boek beantwoordt.

Zijn conclusie: Startups zijn geen hype of trend. De maatschappij is de laatste decennia ingrijpend veranderd. Het internet is de voornaamste publieke ruimte geworden om elkaar te ontmoeten.

Bedrijfsmodellen en markten zijn compleet overhoop gehaald. De echte vraag die bedrijven zich volgens Mohout moeten stellen, is hoe ze hyperschaalbaar kunnen worden. Het antwoord leidt onvermijdelijk tot disruptie, innovatie en een digitale strategie.

Belgische techstartups haalden in 2015 al 200 miljoen euro aan risicokapitaal op. Maar dat bedrag zou volgens de auteur nog een stuk hoger moeten liggen.  Er is trouwens bij banken en in allerlei fondsen geld genoeg beschikbaar maar de risicoaversie is bij de kapitaalverschaffers momenteel te hoog. Technologiestartups zorgen ervoor dat onderzoek en innovatie omgezet worden in socio-economische en dus ook in maatschappelijke meerwaarde.

Maar, waarschuwt Omar Mohout, startups worden vaak beknot door kapitaalgebrek en een vaak achterhaald wettelijk kader. België moet zich dus dringend aanpassen aan de nieuwe economie, want in de digitale wereld geldt een powerlaw met een echte “winner-takes-it-all”-mentaliteit.

Het is de jongste tijd al herhaaldelijk gezegd dat traditionele ondernemingen heel veel kunnen leren van startups. En sommige multinationals huren volop growth hackers in en organisaren hackathons om als het ware de startupmentaliteit in hun bedrijf te integreren. Dit boek met een overzicht van het Belgische startuplandschap is dan ook een must voor de bibliotheek van elke bedrijfsleider.