IMG_0604

Nieuw Gents abdijbier valt in de prijzen

GENT - Gentenaar Lauren en zijn vader Joeri, hebben met hun recente Gentse bier BAVO, tevens het allereerste Gentse abdijbier, zilver behaald op The World Beer Awards, de Olympische spelen voor de bierwereld.

Toen de 1e batch van het Bavobier gebrouwen werd in april dit jaar (nog wel op goede vrijdag) waren brouwmeester Yannick van Brouwerij Boelens en Joeri Cools, bedenker van het project, zodanig onder de indruk van het resultaat dat Joeri zijn kans waagde en meteen deelnam aan de grootste bierwedstrijd ter wereld.

“We hoorden zo veel lof over ons abdijbier BAVO dat onze hoop om eventueel in de prijzen te vallen elke dag groter werd”, vertelt Joeri Cools. “6 weken na inzending kreeg ik het eerste bericht uit de UK dat we weleens bij de winnaars konden zijn, maar er zou nog een finale tasting gebeuren eind juli. Men vroeg ons om alvast foto’s in te sturen van ons Abdijbier en daarna was het opnieuw wachten geblazen.”

Afgelopen week was het dan eindelijk zover, de wereldwijde aankondiging van de wedstrijd. BAVO won meteen de tweede plaats van de Belgische inzendingen in de categorie Belgian STYLE Blond Pale Ale.

Lauren: “Van de tien verschillende categorieën is dit de grootste groep met vele honderden Belgische inzendingen. Dus hier zilver halen en op het podium staan, tussen het bier Fourchette, dat het goud behaalde en het bier Kazematten met brons, is een hele grote eer. Maar nóg groter is de vreugde voor de erkenning die we hierdoor krijgen, en tevens de bekroning voor het harde werk samen met brouwerij Boelens.”

“We hebben alles in het werk gesteld om de eeuwenoude brouwmethode van de het oorspronkelijke monnikenbier van de Sint Baafsabdij in ere te houden”, vult Joeri aan. “Aangezien brouwerij Boelens al ruim 200 jaar ongeveer diezelfde ambachtelijke methode benaderde,  was de keuze voor deze brouwerij snel gemaakt.”

Op 9 september volgt nog een finale wereldbeker voor de eerste plaats in deze categorie wereldwijd. Joeri en Lauren dromen al luidop van opnieuw (minstens) een zilveren medaille en naar de toekomst toe zelfs een eigen brouwerij.