Pauline De Bruyne (c) Maarten Schelfaut

Nieuw stedelijk en ecologisch winkelconcept strijkt neer in Gentse binnenstad

GENT - The Green Community opende eind vorig week de eerste vestiging van ympa in de Bennesteeg 3 te Gent. Het is meteen de lancering van een langverwacht innoverend winkelconcept voor ecologisch en lokaal geteelde planten en bloemen. Doelgroep zijn de milieu-, groen-, en mobiliteitsbewuste stedelingen met een tuint(je), stadskoer, balkon of terras. Zij hoeven de wagen niet uit de garage te halen want de ympa-shop is lekker dichtbij, makkelijk bereikbaar te voet of met de tram. 

ympa positioneert zich op ca. 90 m² als een stedelijk tuin- en belevingscentrum met de gezelligheid en kleinschaligheid van een bloemenwinkel. Het assortiment bestaat uit lokaal geteelde kamer- en tuinplanten die op een ethische en duurzame manier gekweekt zijn, met daarnaast nog een aanbod van kruiden, bloembollen, keramiek, potgrond…  Alle planten en toebehoren komen van The Green Community, een coöperatief netwerk van lokale kwekers, veredelaars en aanverwante toeleveranciers.

Lokaal, duurzaam en transparant

Kernwoorden van The Green Community zijn: lokaal, duurzaam (chemical free), respect voor de seizoenen en het vakmanschap, en dit op transparante wijze. Bij alles wordt gestreefd naar zero waste en ook de verpakking (plastic free) en distributie gebeurt zo ecologisch mogelijk. De kweekpotten van ympa bestaan uit 100% recyclagematerialen en zijn 100% recycleerbaar of thuis composteerbaar. Voor die planten die niet anders kunnen dan in kunststof potten geteeld worden, werkt ympa, in Europese primeur, met statiegeld. Er is een extra ‘oppot’ service: klanten die hun kamerplanten of terras- en balkonplanten willen laten inpotten in keramiek of een grotere pot, kunnen dit ter plekke laten doen met turfvrije eco-potgrond.

Pauline

De 27-jarige Pauline De Bruyne runt de ympa-shop en is 100% geïntoxiceerd met het groenvirus. Ze groeide namelijk op tussen de potten en de planten van de familiale plantenkwekerij, net als haar vader Luc De Bruyne. Die maakte 15 jaar geleden al een carrièreswitch van internationaal georiënteerde kwaliteitskweker naar retail-groenexpert. Samen met Bob Douliez, Patrick Vanbelleghem en Marc Vreys nam Luc De Bruyne overigens het initiatief voor The Green Community en ympa.

“We willen mensen dichter bij de natuur brengen door producten te creëren met een toegevoegde waarde waardoor ze die ook daadwerkelijk naar waarde gaan schatten”, zegt Pauline. “Niet toevallig is ‘ympa’ Zweeds voor ‘enten’, een plantkundige techniek om een nog betere plant te bekomen en dus toegevoegde waarde te creëren. Met ympa willen we de echte kweektechnieken valorizeren en het beroep van kweker ook opnieuw in de markt zetten als een echte ambacht. We plannen in de toekomst ook verplaatsingen om aan onze naambekendheid te werken. Zo organiseerden we midden september in de Gentse wijk Meulestede al een eerste ympa-plantenmarkt weekend.”

ympa 2.0

Behalve ecologisch is de ympa-shop ook helemaal mee met de digitale transformatie waarbij technologie en beleving aan elkaar gekoppeld zijn. Alle ympa-producten hebben immers een QR-code die klanten met hun ympa-app kunnen scannen. Die app verschaft dan heel wat productinfo naast verhaal van herkomst, verzorgingstips en de inspanningen en stappen om tot 100% duurzaamheid te komen. Ook kassa- en cashless afrekenen is mogelijk via Payconiq. Tegen half november komt er ook een ympa-webshop waarbij de leveringen ecologisch worden verzorgd door City Depot/Cargo Velo.

Groene keten

“De ympa-shop in de Gentse Bennesteeg is de eerste van een -hopelijk- lange rij”, vult Luc De Bruyne aan. “Nog zeker tot voorjaar 2022 zal ympa in de Bennesteeg resideren als pop-up tot er een definitieve stek gevonden is in het centrum. In elk geval volgen in de loop van 2021 nog andere ympa-winkels in andere Vlaamse (centrum)steden.”