Gentoo Gijbels

Nieuwe entiteit voor opzetten van duurzame bedrijfsgebouwen

Bouwbedrijf Mathieu Gijbels uit Deinze gaat samen met advieskantoor Moonfish en studiebureau Enerdo een one-stop shop voor het bouwen van duurzame bedrijfspanden opzetten. De naam van de nieuwe onderneming wordt Gentoo.

Mathieu Gijbels wil -nog meer dan nu- inzetten op duurzaamheid en neemt daarom de twee Lummense bedrijven van Maarten Ooms onder de vleugels, met name het studiebureau Enerdo, gespecialiseerd in studies en technieken voor ecologische bouwprojecten, en het adviesbureau Moonfish, expert in het in kaart brengen, monitoren en verbeteren van de duurzaamheid van bedrijfsgebouwen. Samen tellen ze een 30-tal medewerkers, die allemaal overstappen naar de nieuwe structuur: Gentoo.

Vanuit Mathieu Gijbels krijgen ze het gezelschap van 3 ondernemers: eigenaar en bestuursvoorzitter Mathi Gijbels zelf, CEO Hendrik Swennen en marketing- en HR-directeur Herman Verwimp. “We weten dat de bouwsector goed is voor zo’n 40 procent van de totale CO2-uitstoot. Als we onze toekomstige generaties een kans willen geven op een beter leven, is de bouwsector ideaal om op dat vlak een positieve impact te creëren,” zegt Herman Verwimp.

Gentoo wordt dan ook een one-stop shop voor het bouwen van duurzame bedrijfspanden. “De bouwsector denkt nog teveel in silo’s, en met Gentoo willen we hier komaf mee maken,” zegt Maarten Ooms. “De producten en diensten van de 3 partners zijn complementair, en die brengen we bij Gentoo samen onder één dak. Zo kunnen we onze klanten helemaal ontzorgen als ze duurzaam willen bouwen. Zelfs op financieel vlak willen we hen alle opties voorleggen. Duurzaam bouwen hoeft - zeker op wat langere termijn - niet duurder te zijn.”

Klanten van Gentoo krijgen een plan voor een future proof bedrijfspand voorgelegd. “Onze offertes bevatten altijd een voorstel met maximale impact en minimale ecologische voetafdruk", aldus CEO Hendrik Swennen. "Maar de klant beslist zelf hoe ver hij daar in wil gaan. We hebben alvast een batterij aan argumenten in huis om onze klant zo duurzaam mogelijk te doen kiezen.”

Gentoo wil ook na de oplevering de duurzaamheid bewaken. “We blijven het bedrijfspand meten en monitoren zodat we kunnen checken of we onze beloftes ook hard maken”, voegt Mathi Gijbels toe.

De start-up heeft tot slot een boodschap voor andere bedrijven: "Ondernemingen met dezelfde visie op duurzaamheid, die willen meebouwen aan dit project, zijn welkom", stelt Maarten Ooms. "We denken bijvoorbeeld aan een isolatiebedrijf met biologische materialen in huis, of een ICT-bedrijf dat gespecialiseerd is in big data of AI. Wie een complementaire dienst kan toevoegen aan Gentoo, mag eens op de koffie komen..."