Nieuws Oost-Vlaanderen Niko krijgt internationale erkenning voor duurzaam ondernemen 

Niko krijgt internationale erkenning voor duurzaam ondernemen 

Niko krijgt internationale erkenning voor duurzaam ondernemen 

SINT-NIKLAAS – Niko, Belgisch marktleider in de productie van elektrisch installatiemateriaal en huisautomatisering, heeft zopas het officiële SDG Pioneer-certificaat van Unitar gekregen. Daarmee beloont de VN Niko voor de inspanningen die het levert om duurzaam te ondernemen. Duurzaamheid staat al jaren hoog op de agenda bij het familiebedrijf uit Sint-Niklaas en dat uitte zich sinds 2001 door het engagement in het Milieucharter van Voka. In 2018 schakelde Niko een versnelling hoger door in te tekenen op het Charter Duurzaam Ondernemen.

Met dat charter zet Niko sinds 2018 nieuwe stappen om onder begeleiding van Voka aan de slag te gaan met de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN. Die worden wereldwijd als maatstaf genomen om duurzaam te ondernemen en gaan verder dan alleen maar milieu. Ze bestrijken 5 verschillende domeinen: milieuzorg, mens, economische welvaart, geweldloos en ethisch handelen en het versterken van de lokale en internationale samenwerking.

“Om het SDG Pioneer-certificaat te krijgen, moet je aantonen dat er voortdurend inspanningen geleverd worden om een organisatie te verduurzamen. Niet alleen in woorden maar ook in daden”, zegt CEO Philippe Bonamie.

Voortrekker in duurzaamheidsbeleid

Voka begeleidt 300 Vlaamse bedrijven die duurzaam ondernemen proactief integreren in hun bedrijfsbeleid en over de resultaten willen rapporteren aan een evaluatiecommissie. Niko voldoet aan alle voorwaarden en kreeg de prijs tijdens de Voka-dag Duurzaam Ondernemen.

“We hebben een stevige basis om op te bouwen”, zegt Dirk D’Haese, milieucoördinator van Niko. “Niko heeft 4,8 hectare bos. We bekijken nu de mogelijkheden om daar onze eigen bijenkasten in te zetten. We investeren al even in een groener wagenpark en zetten sterk in op de fiets als primair vervoermiddel voor onze medewerkers. Met het nieuwe fietsplan voorzien we in een fietsvergoeding en reeds 121 werknemers tekenden in op ons fietsleaseplan. We bouwen ook een fietsenstalling met groendak”

 

Ambitieuze toekomst

De beloning met een certificaat betekent uiteraard niet het einde van duurzaam ondernemen bij Niko. De maatregelen worden voortdurend geëvalueerd en bijgestuurd waar nodig.

“We zien dat Niko de komende jaren verder inzet op onder andere gendergelijkheid (interne opleidingen voor iedereen in de Niko Academy), verminderen van ongelijkheid (ondertekening diversiteitscharter VOKA), milieuvriendelijke productie (bvb. ecologische verpakking, afvalreductie), rationeel energiegebruik (energie dashboard) en verantwoorde productie (circulaire economie)”, zegt Helen Jacobs, projectadviseur duurzaam ondernemen bij Voka Antwerpen-Waasland. “We zijn er bovendien van overtuigd dat inzetten op duurzaamheid een goede keuze is. Uit studies blijkt dat duurzaam gerichte organisaties weerbaarder en efficiënter zijn, een betere reputatie hebben en gemakkelijker werknemers aantrekken en behouden.”

Niko is één van de 100 bedrijven in Vlaanderen dat zich SDG Pioneer mag noemen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.