Foto: Jimmy Kets Foto: Jimmy Kets

Nooit eerder zo veel cafés in Gent, maar wel steeds minder winkels: “De stad is haar koopfunctie aan het verliezen”

Nooit eerder in de afgelopen tien jaar waren er zo veel cafés en restaurants in Gent als vandaag. Die cijfers staan in schril contrast met het aantal handelszaken, dat op haar laagste punt in jaren zit. Is het tijd om over een caféstop na te denken?

Einde verhaal voor de Engelse boekhandel Gregor Samsa in Oudburg. Dat raakte deze week bekend. Zoekende naar een verklaring kwam eigenaar Harry Glockler onder meer uit bij de invulling van de straat: bijna allemaal cafés en restaurants, waardoor er vooral buiten de klassieke openingsuren veel volk passeerde. De ingeweken Londenaar probeerde het tij nog te keren door meer drank te serveren, maar het was too little, too late.

Lees ook: Engelse boekhandel na anderhalf jaar al dicht: “Niet gemakkelijk in een straat gedomineerd door cafés en restaurants”

Eten en drinken aanbieden is nochtans populairder dan ooit in Gent. Wie even niet oplet, heeft de opening van alweer een nieuwe horeca-zaak gemist. Het omgekeerde geldt voor de sluiting van handelszaken. Dat bevestigen ook cijfers van Locatus, een bedrijf gespecialiseerd in retailinformatie in de Benelux.

Nooit eerder in de afgelopen tien jaar was er zo veel horeca in Gent als vandaag: 1.457 zaken, om precies te zijn. Het aantal handelszaken daalt daarentegen al jaren: van 2.334 in 2013 tot 2.020 dit jaar. Nooit eerder was dat cijfer zo laag. (lees verder onder grafiek)

Gevraagd naar uitleg hebben experts het over e-commerce en totaalbeleving. “Steden verliezen hun koopfunctie. Ook Gent”, zegt Gertjan Slob, directeur onderzoek bij Locatus. “Wie snel wil shoppen doet dat online of langs een baanwinkel in pakweg Lochristi. Naar een stad ga je voor het hele plaatje. Daarbij speelt de horeca een belangrijke rol. Eerst wat shoppen, dan een aperitief, gevolgd door een restaurantbezoek.”

Blijven er op termijn nog genoeg winkels over in Gent om te gaan shoppen? Slob stelt gerust: “Op dat punt zitten we nog lang niet. In specifieke delen van de stad is dat misschien het geval, maar in het geheel is er in Gent nog voldoende mix tussen horeca en winkelen.”

Locatie, locatie, locatie

Pieter-Jan De Smet van RetailSonar bevestigt wel dat er minder winkel zijn en voegt daaraan toe dat ze best dicht bij elkaar zitten: “Dan versterken de winkels elkaar. De locatie is nog belangrijker omdat het centrum compacter is geworden. Daarom zou het goed zijn, moest de Veldstraat in goede staat verkeren. Nu houdt dat potentiële klanten weg. Maar winkeliers in een toekomstgerichte sector met goed personeel en dito service zullen blijven bestaan.” (Lees verder onder foto)

Foto: David Van Hecke
Foto: David Van Hecke

Een stop zetten op het aantal horeca-zaken is volgens de experts niet nodig en niet wenselijk. “De markt reguleert zichzelf en horeca is een versterkende factor. “Toen tijdens corona in steden de winkels open en de cafés dicht waren, daalde de omzet van de winkels met 20 procent”, zegt De Smet.

Gentse trots

Dat bevestigt de passanten-telling van stad Gent. “Handelaars zagen toen heel duidelijk dat horeca een meerwaarde is voor hun omzet”, zegt schepen van Economie Sofie Bracke (Open VLD). “Beleving is de laatste 10 jaar het sleutelwoord geworden. Dat zie je ook door de toename van hybride winkels, zoals een boekhandel waar je een koffie kunt drinken of een horeca-uitbater en een handelaar die een pand delen.”

Bracke zegt de mix van horeca en handel goed te willen bewaken: “We ondersteunen ondernemers in hun ruimtelijke zoektocht naar panden en sturen bijvoorbeeld harde nightlife naar bepaalde zones. We zitten ook regelmatig samen met de vastgoedsector waardoor we onze noden op elkaar kunnen afstemmen. Het is dus geen of-of verhaal, maar een en-en verhaal. Niet alleen onze zelfstandige winkels zijn het peper en zout van onze stad, maar ook de vele toffe en authentieke horecazaken waarvoor mensen speciaal naar onze stad komen. Daar moeten we trots op durven zijn.”