Lowie Vanhoutte en Guillaume Mélis. Foto RR

Nooit meer een koud achterwerk dankzij Guillaume en ‘Gentrepreneur’ Lowie: “Droom is eigen koffiebar in Gent met onze meubels”

GENT - Geen weer om buiten te zitten? Wel voor wie een verwarmde zetel van Knuss in huis haalt. Met zijn revolutionair ontwerp werd student Lowie Vanhoutte (23) verkozen tot Gentrepreneur – Student Ondernemer van het jaar.

Wanneer het ’s avonds kouder wordt en een dikke trui niet voldoende is om warm te krijgen, ruilen we vaak de tuin of het terras voor de woonkamer. Dankzij een Gentse student kunnen die gezellige momenten buiten langer blijven duren. Lowie Vanhoutte, afkomstig uit Wevelgem, maar student interieurvorming, meubel en design aan Kask (Hogent), ontwikkelde een verwarmde zetel.

“Wat Guillaume Mélis, afkomstig uit De Panne, en ik eigenlijk hebben gemaakt voor ons bedrijf Knuss is een unieke verwarmingstechnologie”, zegt Vanhoutte. “We kunnen een speciale warmtedraad in een lap stof naaien en die tot op de millimeter positioneren zodat verschillende zones efficiënt verwarmd worden. Alles kunnen we verwarmen, van mutsen tot manden voor honden. De technologie is heel flexibel en kan zelfs in de wasmachine.”

“De verwarming werkt op een batterij die achteraan de poef is ingewerkt”, zegt Vanhoutte. “De temperatuur heeft twee standen: 45 graden en 52 graden. De batterij geeft 8 uur warmte en is op drie uur opgeladen. De stof kan alle weersomstandigheden aan en je mag er per ongeluk een pint op morsen.”

Volledig Belgisch

Natuurlijk is alles grondig getest en door verschillende instanties veilig verklaard. “Je zal je achterwerk niet verbranden en de zetel kan niet in brand vliegen”, benadrukt Vanhoutte. “Tijdens de testfase is er eens een batterij ontploft, maar die was van Chinese makelij. Ondertussen werken we met een veel betere Duitse batterij. Alles onderdelen van onze technologie komen uit Europa en op termijn willen we volledig Belgisch worden.”

De zetels werden al getoond op beurzen in onder meer Milaan en Berlijn en er is al interesse uit het buitenland. Vanhoutte en Mélis willen op termijn hun technologie ook verkopen aan meubelmerken die dan hun bestaande collectie zetels ook verwarmd kunnen aanbieden. “We zijn ook bezig met warmtedekens te ontwikkelen voor de horeca”, zegt Vanhoutte. “En onze droom is een koffiebar in Gent met ons eigen verwarmde meubilair en boven onze bureaus.”

Goede verkoper

Dat hun ontwerp potentieel heeft, besefte ook de jury van Gentrepreneur, een wedstrijd voor Gentse student-ondernemers. Vanhoutte werd dinsdag in de Handelsbeurs verkozen tot Gentrepreneur Student-Ondernemer van het jaar. Behalve een geldprijs van 1.000 euro, kreeg hij ook onder meer postgraduaatopleiding.

“Er waren 10 sterke kandidaten en ik had niet verwacht te winnen. Wat in mijn voordeel speelt, is dat ik ons concept heel duidelijk en in mensentaal kan uitleggen. Ik schijn een goede verkoper te zijn (lacht). Ik ga nu eerst mijn studies afmaken en dan net als Guillaume voltijds voor Knuss werken”, zegt Vanhoutte.