Smart Delta Resources Foto: North Sea Port

North Sea Port, Arcelor Mittal en Cargill gaan voor CO2-reductie tegen 2050

GENT – 11 multinationale ondernemingen in de regio Oost-Vlaanderen en Zuid-West Nederland gaan een gezamenlijke uitdaging aan: de CO2-uitstoot in de toekomst sterk verminderen. Onder de naam Smart Delta Resources willen ze bovendien een substantiële bijdrage leveren in het aankomende Klimaatakkoord. Onder meer Arcelor Mittal, Cargill en North Sea Port stappen mee in het project.

Smart Delta Resources is een Nederlands-Vlaamse samenwerking tussen 11 multinationale ondernemingen in de regio West-Brabant, Zeeland en de Kanaalzone van Gent. Het gaat om ArcelorMittal, Cargill, Cosun, Dow, Engie, ICL-IP, LambWeston-Meijer, Sabic, Trinseo, Yara, Zeeland Refinery. Zij worden ondersteund door North Sea Port, provincie Zeeland en Economische Impuls Zeeland.

Hun doelstelling is heel uitdagend: de in Parijs gestelde Klimaatdoelen van 80 tot 95% CO2-reductie in 2050 behalen. De nodige maatregelen om dit te realiseren zijn nu opgenomen in de Roadmap towards a climate neutral industry in the Delta region.

Er wordt daarbij vanuit drie prioriteiten gewerkt: elektriciteit en waterstof, circulaire grondstoffen, en CO2-opslag en -gebruik. Concreet zijn die vertaald in acht projecten. Het gaat onder meer om een waterstofnetwerk voor uitwisseling van waterstof tussen Gent en Vlissingen.

Sterke samenstelling

De SDR-regio is bij uitstek geschikt om te starten met de industrie-transitie. De bedrijven liggen relatief dicht bij elkaar en door onderlinge samenwerking kunnen zij een hogere CO2-reductie realiseren dan wanneer zij de klimaatdoelen afzonderlijk nastreven. Belangrijk is dat de concurrentiekracht van de bedrijven bij de uitvoering van de projecten wel behouden blijft.

“De doelstellingen zijn ambitieus, kennen onzekerheden en zijn met de huidige bedrijfseconomische omstandigheden lastig realiseerbaar. Daar moet een verandering in komen om echt een transitie te bereiken. Daarom zoeken we naar de samenwerking met overheden, netwerkbedrijven en andere stakeholders. Het gaat vooral om investeringen in infrastructuur, de ontwikkeling van technologie, regelgeving, regionale inpassing en de prijsontwikkeling van onder andere CO2, energie en olie”, klinkt het.