Afbeelding3 Foto Erwin Mynsberghe

Nu al strijd om talent op bedrijventerrein ‘De Campagne’

MALDEGEM - Er is veel belangstelling van bedrijven om te verhuizen naar het nieuwe industrieterrein ‘De Campagne’ tussen Maldegem en Adegem. Er wordt voorspeld dat die de komende jaren voor zo’n 2.000 extra jobs zullen zorgen, maar waar die vandaan moeten komen, is voorlopig onduidelijk. "De strijd om talent is begonnen", klinkt het.

Na een grootschalig archeologisch onderzoek, werd in het najaar van 2021 door de gemeente Maldegem, Veneco, Aquafin en het Agentschap Wegen en Verkeer gestart met de infrastructuurwerken voor het nieuwe bedrijventerrein, goed voor zo’n 35 hectare.

Er werden nieuwe wegen aangelegd met een aansluiting op de N9, er kwamen twee infiltratiebekken van 3 hectare groot en er werd een pak groen aangeplant. Die klus is geklaard en ondertussen werd er een oproep gelanceerd naar mogelijke kandidaten en die werd vlot beantwoord.

“Enkele bedrijven moeten een verhuizing naar het nieuwe terrein nog intern communiceren. Daarom is het niet mogelijk alle namen vandaag vrij te geven”, zegt Wendy Van Laere van Veneco. “We kunnen wel meedelen dat er 9 toewijzingen zijn gebeurd op het lokaal bedrijven terrein en 7 toewijzingen op het regionaal bedrijventerrein. Samen bieden zij een werkplek aan bijna 1.000 personen. Enkele voorspellen de komende jaren zelfs een verdubbeling van het aantal arbeidsplaatsen.”

"Grote investering"

Enkele nieuwkomers zijn sportsupplementenbedrijf Cosmogroup uit Lievegem, metaalverwerker De Rycke Metalworx uit Ursel en staalconstructiebedrijf Serco-Construct uit Eeklo. Metaalbouwer Dugardein-De Sutter uit Melle zal op een terrein van 25.500 vierkante meter zelfs een nieuw en hypermodern machinepark uitbouwen met stockageruimte om er te werken aan grote projecten met omvangrijke stukken.

“Dit gaat om een investering van 20 miljoen euro, de grootste in de geschiedenis van het bedrijf. We roepen dan ook de toptalenten uit Maldegem op onze rangen te versterken”, aldus Guy Hanssens van het bedrijf.

“Wij herlokaliseren ons bedrijf in Maldegem omdat we onze mensen niet willen verliezen, nu zijn er dit 21 en dit moeten er 35 worden die in eigen streek willen werken”, klinkt het dan weer bij de Maldegemse machinebouwer IMA.

Geen vanzelfsprekende zoektocht

Met een historische lage werkloosheidsgraad in Maldegem en in Oost-Vlaanderen zal die zoektocht naar personeel niet vanzelfsprekend worden. Daarbij wordt onder andere gekeken naar het gemeentebestuur.

“Wij zijn ook het slachtoffer van die ‘strijd om talent’ want ook wij hebben openstaande vacatures. Onderwijs kan misschien meer afgestemd worden op de economie, maar een pasklare oplossing is er niet”, zegt Maldegems burgemeester Koenraad De Ceuninck (CD&V).