Nieuws Oost-Vlaanderen Nylonproducent Nyobe zwaar in de problemen

Nylonproducent Nyobe zwaar in de problemen

Nylonproducent Nyobe zwaar in de problemen

KRUISHOUTEM – De Oost-Vlaamse maker van nylondraden voor de tapijt- en kunststofsector Nyobe, dat vroeger Beaulieu Nylon heette, verzeilt in steeds diepere problemen nadat het belastingen ontweken heeft. Het bedrijf uit Kruishoutem moet de fiscus nu 103 miljoen euro betalen. De nylonproducent heeft bij de rechtbank van koophandel van Oudenaarde een aanvraag ingediend om beschermd te worden tegen zijn schuldeisers.

Nyobe vraagt concreet een gerechtelijke reorganisatie onder gerechtelijk gezag aan. Daarbij wordt aan een of meerdere derden het geheel of een deel van de onderneming in moeilijkheden of van haar activiteiten overgedragen, met instemming van de rechtbank.

Nyobe doet de aanvraag omdat het de fiscus 103 miljoen euro moet betalen. Dat bedrag aan ontdoken belastingen, boetes en vooral verwijlintresten moet Nyobe betalen nadat het bedrijf belastingen heeft ontdoken via Zwitserland. Nyobe ging in cassatie tegen een Gents arrest in die zaak, maar het Hof van Cassatie gaf Nyobe vorige week vrijdag ongelijk.

Zwaarste straf

De oorsprong van de zaak gaat terug naar de jaren ’83-’87. De rechtbank achtte een fiscale constructie bewezen waarbij Beaulieu Nylon onterecht winsten van de vestiging in Kruishoutem doorsluisde naar een Zwitserse dochtervennootschap om gebruik te maken van het fiscale gunstregime in Zwitserland.

Het is de eerste keer dat een onderdeel van het vroegere Beaulieu-imperium een dergelijke drastische maatregel moet treffen als gevolg van de fiscale perikelen van de vroegere groep van wijlen ondernemer Roger De Clerck. Niet verwonderlijk: het is de zwaarste straf tot nu toe in een fiscaal Beaulieu-dossier.

Wat met de werknemers?

Het is niet duidelijk wat er zal gebeuren met de 140 mensen die in Kruishoutem voor het bedrijf werken eens de gerechtelijke reorganisatie wordt goedgekeurd. “We garanderen dat de lonen in de komende tijd zullen worden uitbetaald”, zegt woordvoerder Peter Vanhove. “Ook onze leveranciers hebben niets te vrezen.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.