Olga Martens 4 Olga in Huis Olga. Foto: JID

Olga begint op haar 72ste een nieuwe winkel met vintage Delvaux, Chanel en Balenciaga

Olga Martens is het levende bewijs dat je nooit te oud bent om te ondernemen. Op haar 72ste is ze een gloednieuwe winkel gestart in de Burgstraat, gevuld met vintage handtassen, kleren en riemen van merken als Delvaux, Chanel en Yves Saint Laurent.

“Ik ga niet de hele tijd thuis zitten hoor”, zegt Olga met een stralende glimlach. Rond haar staan vintage handtassen, riemen, schoenen en sjaals van gegeerde merken als Delvaux, Chanel, Balenciaga, Prada en Yves Saint Laurent. In een rek hangen wat kleren. “Mijn specialisatie is de Delvaux Brillant”, zegt ze trots.

Olga werkte lang als huishoudster voor een rijke familie in het Gentse. Toen ze trouwde en zwanger werd, bleef ze zeven jaar thuis. Erna keerde ze terug om voor de vier kinderen te zorgen, tot ze begin de vijftig was. (Lees verder onder de foto)

Foto: JID

De jaren erna stond ze op markten met vintage handtassen. Haar stock werd groter en groter en Olga droomde van haar eigen winkel. Op haar 58ste opende ze Olga’s Retro in de Korte Meer. “Vanaf de eerste dag trok dat volk”, zegt de Evergemse trots. “Zeven jaar heb ik daar gezeten, tot de huisbaas het pand wilde verkopen.”

Olga week noodgedwongen uit naar een juwelierswinkel tegenover de opera voor een paar maanden. Erna zat ze zeven jaar in de Lange Kruisstraat met een vriendin. “Maar het kriebelde om opnieuw een eigen winkel te hebben. Ik zei aan mijn man: als ik voor nieuwjaar een geschikt pand vind, doe ik verder. Hij verklaarde mij zot, maar mijn kleinkinderen vonden het fantastisch.” (Lees verder onder de foto)

Foto: JID

Haar geluk kon niet op toen Olga een pand vond aan Sint-Jacobs. Tot ze geweigerd werd omwille van haar leeftijd. “Dat deed pijn”, zegt ze. “Maar pottenbakker Clarysse Catherine vond een beter pand voor mij, bij haar in de Burgstraat. Ik ben hier met mijn gat in de boter gevallen. De eigenaar is een ongelooflijk lieve man. Ik mag hier zeker een jaar blijven.”

Dat ze voorbij de zeventig is, houdt Olga niet tegen. Op donderdag, vrijdag, zaterdag en koopzondagen zet ze met veel plezier de deuren open van Huis Olga. “Ik ben zo graag omringd door schoon gerief en het sociaal contact is onbetaalbaar. Mijn klanten zouden het ook jammer vinden dat ik stop. Sommige komen al van in het begin van Olga’s Retro bij mij.”

Foto: JID