Afbeelding1

Start-up laat amateurwielrenners eten en drinken zoals Mathieu van der Poel en Wout van Aert

HERZELE - Herzelenaar Olivier Van Baeveghem heeft een app ontwikkeld die wielertoeristen tijdens hun fietsritten vertelt wat, wanneer en hoeveel ze moeten eten en drinken om hun uithouding gevoelig te verhogen. Hij werkte daarvoor samen met Kristof De Kegel, de performance manager bij profploeg Alpecin-Deceuninck van de Nederlandse toprenner Mathieu van der Poel.

De start-up Neapharma levert al enkele jaren sportvoeding aan het professionele wielerpeloton en ontwikkelt hun sportvoeding, samen met toppers als Mathieu van der Poel. Net zoals zijn voeding heeft de start-up nu een zogenaamde Fuel-app ontwikkeld met toppers uit het profmilieu. Concreet vertelt de app wielertoeristen welke energierepen en sportdrank ze wanneer en in welke dosering moeten bijtanken.

“Het is een soort digitale sportdiëtist die zorgt voor tot 40 procent meer uithouding”, vertelt Olivier Van Baeveghem. “Fanatieke wielertoeristen zullen zich dus niet meer moeten afvragen of ze met hun beste benen zullen rondrijden of niet. Jij vertelt de app wie je bent en welke rit je zal fietsen, en de app vertelt jou welke energierepen, sportdrank en gelletjes je in je achterzak en bidons moet meenemen en wanneer je die moet gebruiken.”

Foute brandstof

Volgens Olivier biedt de Fuel-app zo een antwoord op de hamvraag in het almaar groter wordende amateurpeloton in ons land: wat je moet eten en drinken voor, tijdens en na je training. “Drie op de vier wielertoeristen rijden vandaag rond met de foute brandstof”, aldus nog Olivier. “Daar maken we met onze digitale sportdiëtist komaf mee. Onze app vertelt je precies welke drank en voedingsstoffen je in welke dosering moet meenemen om zo lang mogelijk de meest optimale conditie te hebben. Zo beschik je tijdens het sporten over de beste energie en kracht en verzilver je de conditie waar je voor getraind hebt.”

“Wie 40 procent meer uithouding wil krijgen als wielertoerist, geeft zijn leeftijd, geslacht, gewicht, lengte en conditiestatus in en dat persoonlijk profiel koppelt de app aan het profiel van je rit: aantal kilometers, hoogtemeters, tijdsduur, gemiddelde snelheid en temperatuur”, zo legt Kristof De Kegel uit. Hij is performance manager bij wielerploeg Alpecin-Deceuninck waarmee Olivier nauw samenwerkte bij de ontwikkeling van de app.

Gekoppeld aan fietscomputer

“Aan de hand van 72 parameters, zoals het aantal koolhydraten, het volume aan vocht, de snelheid en opneembaarheid van voedingsstoffen, berekent de app hoeveel je moet drinken om je lichaam maximaal te ondersteunen en je vochtbalans op peil te houden zodat je je koolhydraten kan omzetten in energie.”

“Wielertoeristen drukken hun persoonlijke voedingsplan af op een sticker en plakken het op hun stuur of nemen het mee op hun gsm.” Later dit jaar kan de voedingsapp van Neapharma gekoppeld worden aan fietscomputertjes. “Zo krijg je tijdens de rit live meldingen wanneer je moet bijtanken.”