Omar Mohout: "Dringend nood aan meer risicokapitaal voor startups"

omar-mohout-foto-265x200

Omar Mohout is als adviseur van Sirris, de organisatie uit Zwijnaarde die bedrijven ondersteuning biedt om technologische innovaties uit te werken, en als professor ondernemerschap aan de Antwerp Management School, erg begaan met het reilen en zeilen van de Belgische startups.

"De afgelopen jaren heb ik het startuplandschap minutieus in kaart gebracht.Dat resulteerde in een database van meer dan 1.500 startups en scaleups en hun belangrijkste kenmerken. Het resultaat is een unieke schat aan informatie die met 40% van de gehele populatie een accuraat beeld geeft van het startuplandschap, dat er in België toch niet slecht uitziet."

Sinds kort is het overzicht dat Omar Mohout heeft gemaakt ook publiek toegankelijk in de vorm van een interactieve kaart en realtime dashboard.

"Bijna dagelijks voegen we nieuwe data toe zodat de evoluties en de staat van het Belgisch startup ecosysteem als het ware live te volgen zijn", zegt hij.

In een periode waarin vaak wordt gezegd dat de startups de economie aan het overnemen zijn en waarin we zien dat gevestigde ondernemingen vaak een beroep doen op startups, onder meer om prototypes te bouwen en hackathons te organiseren, is die live informatie over het startuplandschap voor ondernemers dan ook geen overbodige luxe.

Gebruikers van de informatie kunnen filteren op naam, locatie, oprichtingsjaar, sector, B2B versus B2C, enzovoort. Alles is terug te vinden via de link   http://sirris.datascouts.eu/

Eind november komt ook een boek van Mohout uit over het Belgische startuplandschap. Naar aanleiding daarvan verklaarde hij in een gesprek met de nieuwssite Apache dat hij positieve ontwikkelingen ziet, onder meer dankzij acceleratoren als het Gentse iMinds, en dat we niet echt uit de toon vallen in vergelijking met vaak genoemde startupsteden zoals Londen en Berlijn, maar  dat we nog achterlopen op het vlak van het doorgroeien van die startbedrijven.

"Wellicht zal tegen eind dit jaar maar zo'n 200 miljoen euro risicokapitaal zijn opgehaald. Dat is weliswaar een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar, maar het cijfer verbleekt tegen dat van Stockholm, waar startups op één maand ophalen wat Belgische in een jaar doen. En dat risicokapitaal is nodig om snel te kunnen schalen want in de digitale wereld geldt eigenlijk het adagio dat er maar één winnaar is."

Volgens Mohout is het gebrek aan risicokapitaal voor een groot stuk te verklaren door het feit dat banken geen risico's meer willen nemen. Ook de overheid zou volgens hem nog veel meer kunnen en moeten doen om het ondernemerschap sterker te promoten. "De realiteit is immers dat er nooit meer een Ford Genk zal komen dat enkele tienduizenden jobs creëert. Om dat te compenseren zijn startups meer dan nodig."