familiebedrijf Kärcher Center Van Mol uit Temse Foto: if

Ondernemer leeft liederlijk leven mét luxueus jacht, en dan gaat bedrijf failliet: gerechtelijk onderzoek opgestart

Er loopt nu ook een gerechtelijk onderzoek naar het onverwachte faillissement van het familiebedrijf Kärcher Center Van Mol uit Temse - “het grootste verdeelcentrum ter wereld” van de bekende Duitse hogedrukreinigers. Een fraudecarrousel van 19 miljoen euro, en een liederlijk leven met onder meer de aankoop van een luxueus jacht zouden aan de basis liggen.

Het nieuws kwam als een donderslag bij heldere hemel voor de 50 werknemers van het Kärcher Center Van Mol in Temse, toen de Gentse ondernemingsrechtbank op 4 december het faillissement uitsprak. Het familiebedrijf bestond sinds 1981 en is de verdeler van producten van de Duitse fabrikant Kärcher, die hogedrukreinigers maakt. “Het grootste verdeelcentrum ter wereld van het befaamde Duitse merk”, zo pronkte zaakvoerder Ludo V.M. op LinkedIn.

Het familiebedrijf had naast de hoofdzetel in Temse ook filialen in Diksmuide en in het Nederlandse Goes. Het bedrijf levert niet zozeer de gewone reinigingstoestellen. Zo’n 85% van de omzet haalde de zaak uit leveringen aan bedrijven. Dan gaat het bijvoorbeeld over wasstraten, om vrachtwagens te poetsen.

Het bedrijf had een goeie reputatie, het kon goeie jaarrekeningen neerleggen, en het kreeg in september nog het fiat van de Duitse hoofdzetel om een nieuwe machine te verdelen. Tot onverwachts het faillissement werd uitgesproken van meerdere vennootschappen achter het bedrijf.

19 miljoen euro

“Er werden veel onregelmatigheden vastgesteld”, zeiden curatoren Marga Pieters en Vincent Verlaeckt eerder al. “Er werd veel meer geld uitgegeven dan er binnenkwam. Daardoor was een faillissement onvermijdelijk. Er is een put van 19 miljoen euro.”

De zaakvoerder kocht deze yacht op naam van het bedrijf. Foto: if

Daarbij werd verwezen naar de levensstijl van de zaakvoerder. Er werd beslag gelegd op zijn persoonlijke bezittingen, waaronder een villa en een luxueuze jacht ter waarde van drie miljoen euro. De boot ligt in de Portugese havenstad Portimao aangemeerd. De boot met acht slaapplaatsen, waterski’s, zwemplateau en een groot zonnedek, is eigendom van de vennootschap van de zaakvoerder. Je kon ze huren vanaf 5.500 euro pér dag.

De man, die zelf in Waasmunster woont, houdt van dure auto’s, en zou vlak voor het faillissement zelfs nog met een nieuwe wagen de parking van het bedrijf zijn opgereden.

Valse contracten

Het was de leasingmaatschappij van ING die aan de alarmbel trok. K.C. Van Mol bood machines aan via leasingcontracten aan bedrijven. Maar de zaakvoerder zou de afgelopen vijf jaar voor miljoenen euro’s aan valse contracten hebben opgesteld, zo meldt de zakenkrant De Tijd. Hij kreeg dat geld meteen op zijn rekening gestort van de leasingmaatschappijen.

Hij betaalde leasingcontracten zelf af. Zodra dat geld op was, sloot hij een nieuw vals contract af. Toen de leasingmaatschappij de fraude ontdekte, liet ze beslag leggen op de eigendommen.

De hoofdzetel in Temse heeft de deuren gesloten. Foto: Google Street View

Gerechtelijk onderzoek

Voor de zowat 50 werknemers is het bang afwachten. Mogelijk wil de Duitse hoofdzetel van Kärcher het bedrijf overnemen – maar uitsluitsel is er daarover nog niet. Als dat niet gebeurt, worden de werknemers allicht ontslagen.

Het parket Oost-Vlaanderen liet donderdag weten dat er nu ook een gerechtelijk onderzoek loopt naar het bedrijf. “Dit nadat iemand een klacht met burgerlijke partijstelling had neergelegd bij de onderzoeksrechter”, aldus het parket. Wie de benadeelde partij is, is onduidelijk. De getroffen leasingmaatschappij wilde geen commentaar kwijt.

De advocaten van zaakvoerder Ludo V.M. wensten donderdag niet te reageren.

Het jacht ligt aangemeerd in de Portugese havenstad Portimao. Foto: if

Het jacht kan je huren vanaf 5.500 euro per nacht. Foto: if

Er is plaats voor 12 personen op het jacht. Foto: if