Nieuws Oost-Vlaanderen Ondernemer plant 8 hectaren hennep om huizen van wiet te bouwen

Ondernemer plant 8 hectaren hennep om huizen van wiet te bouwen

Ondernemer plant 8 hectaren hennep om huizen van wiet te bouwen

HIAB_20150920_15Hemp in a Box is een start-up van de ondernemende Mathieu Hendrickx uit Herzele, die ook een landbouwbedrijf heeft en recent op drie velden en een totale oppervlakte van 8 hecteren hennep aanplantte. “Mensen fronsen dan al snel de wenkbrauwen”, lacht hij, “omdat ze denken dtat het om drugs gaat, maar het gaat niet om een wietplantage. Het is allemaal perfect legaal aangezien het THC-gehalte van de planten minder dan 0,2 bedraagt, zodat er absoluut geen drogerend effect is.”

Hendrickx is al een tijdje bezig met alternatieve bouwtechnieken zoals strobouw en ontdekte dat de Romeinen al hennep gebruikten in de bouw.
Hemp in a Box produceert  klimaatregelende prefab-buitenwandelementen op basis van kalkhennep. “Kalkhennep heeft bijzonder goede klimaatregelende eigenschappen”, zegt de ondernemer. “Temperatuur en luchtvochtigheid worden zo goed als gestabiliseerd met dit bouwmateriaal. Het product zorgt ook voor een lage energiekost omdat de grondstoffen recht uit de natuur komen en weinig zijn bewerkt. Met de Hemp in a Box-panelen is het nu mogelijk om grotere constructies op een snelle en efficiënte manier te bouwen.”
Sinds enkele jaren wordt hennep door enkele enthousiastelingen al gebruikt in de renovatie, maar Hendrickx hoopt met zijn prefabelementen nu ook aannemers te overtuigen. “Er is op de bouwmarkt duidelijk sprake van een trend naar modulair bouwen”, zegt hij nog. “Met mijn prefabelementen, kunnen aannemers veel sneller werken en bovendien met een product dat uitstekend geschikt is voor de nieuwe energie-eisen rond woningen.”

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.