De restauratie van de molen De restauratie van de molen startte een jaar geleden, maar ligt al een tijdje stil. Foto: IF/Marc Careel

Ondernemer wil studentenkoten bouwen net naast historische molen: “Het is een ideale locatie”

De Gentse ondernemer Paul Van Audenhove wil studentenkoten en een park bouwen in de schaduw van de 18de-eeuwse molen van Zwijnaarde. Het monument zelf is intussen al een jaar ‘onthoofd’ en de restauratie ligt stil.

Het ligt wat verstopt achter de omliggende gebouwen, graan maaien ze er al decennia niet meer en de wieken ontbreken al jaren, maar de 18de-eeuwse molen is nog steeds een van dé symbolen van Zwijnaarde. En als de plannen van ondernemer Paul Van Audenhove werkelijkheid worden, krijgen niet alleen de molen, maar de hele site een opfrisbeurt.

Wat staat er te gebeuren? De blikvanger van het project is een nieuwbouw waar studentenwoningen in komen. “Het precieze aantal koten ligt nog niet vast”, zegt Van Audenhove. “Al worden het er maximum vijftig. De locatie is daarvoor ideaal. Het Technologiepark, waar de komende jaren steeds meer studenten naar de les zullen gaan, ligt om de hoek. En als ze willen uitgaan, staan ze meteen in Gent: de tramhalte ligt aan de overkant van de straat.”

Molenfeesten

Maar de plannen gaan verder dan dat. Vlak naast de molen, waar nu een stenen parking ligt, wil Van Audenhove een park met bomen en wandelpaden zien verschijnen. “Dat zou mooi zijn voor de studenten, maar de hele buurt is er welkom. Wie weet, misschien organiseren we er wel Molenfeesten of een ander evenement? De locatie is in ieder geval prachtig.”

Enkele oude gebouwen op de site, zoals een schuur en een oude hoeve, zouden volgens de plannen gewoon blijven staan. Zo is de kans groot dat De Mythe, de brasserie die dreigde te moeten stoppen, op die plek kan blijven. Feestzaal ’t Molenhof in het karrenhuis zou dan weer plaats maken voor een nieuwe invulling.

“Wat daar komt, vragen we aan de buurt”, zegt Van Audenhove. “Wil men dat het een feestzaal blijft, of is er meer nood aan een crèche, een fietsatelier of een buurtwinkel? Er zijn zoveel opties, waar een werkgroep zich over zal buigen. Wie wil meedenken, mag altijd contact met ons opnemen.”

De molen is sinds jaar en dag hét symbool van Zwijnaarde. Foto: Beeldbank Stad Gent

Onthoofd

De molen zelf is intussen al bijna een jaar ‘onthoofd’. De restauratie ligt tijdelijk stil, omdat de prijs (zo’n 800.000 euro) hoger ligt dan eerst gedacht. “Maar met dit project kunnen we de site opwaarderen”, zegt Van Audenhove. “We willen de molen, en bij uitbreiding de hele site, teruggeven aan de buurt.”

De voorstudie van het project loopt al drie jaar. “In totaal passeerden er al twaalf ontwerpen de revue. Maar nu hebben we eindelijk iets waar we mee verder gaan. Een mastodont van een appartementsgebouw was mogelijk geweest, maar dat hadden we zelf niet gewild.”

Van Audenhove ging in zee met architectenbureau SumProject, die eerder al achter de renovaties van het Wintercircus en de Boekentoren zaten. Zelf is de ondernemer niet aan zijn proefstuk toe: eerder restaureerde hij een deel van de Wolweverskapel aan de Kouter, waar nu kunstgalerij Coutre M.A.M. zit.

Buurtbewoners zijn vorige week al ingelicht over de plannen met de molensite, maar helemaal vast liggen die nog niet. De vergunningsaanvraag moet immers nog worden ingediend. Wanneer de spade de grond in gaat, is dus nog niet duidelijk.