Nieuws Oost-Vlaanderen Ondernemers hebben weer meer vertrouwen in de toekomst

Ondernemers hebben weer meer vertrouwen in de toekomst

Ondernemers hebben weer meer vertrouwen in de toekomst

0000000000optimism-smileyOndernemers hebben opnieuw meer vertrouwen in de economische toekomst. Dat blijkt uit de driemaandelijkse KMO Barometer, de conjunctuurgraadmeter van UNIZO. De Barometer steeg in het eerste kwartaal met 0,9 punten en klokt af op 99 punten. Ondernemers zijn dus hoopvoller gestemd. UNIZO ziet verschillende mogelijke verklaringen. Zoals de lagere brandstofprijzen, het stijgende consumentenvertrouwen en de beslissing van de Europese Centrale Bank om obligaties op te kopen en dus het vooruitzicht op goedkoop geld. Maar zeker ook de aangekondigde indexsprong en loonmatiging zorgen ervoor dat ondernemers minder geld opzij moeten zetten voor loonsverhogingen, maar kunnen investeren in het bedrijf.

Ondernemers verwachten ook meer werkvolume voor de komende maanden. De index die dat vertrouwen meet, staat op het hoogste peil sinds het tweede kwartaal van 2011. Ruim 1 op 7 ondernemers is van plan om het komende kwartaal personeel aan te werven. UNIZO beziet de cijfers positief , maar waarschuwt voor overdreven optimisme. “De Barometer mag er dan wel op vooruit zijn gegaan, hij blijft nog altijd wel onder de grens van 100 punten. Dat betekent dat er nog steeds meer ondernemers negatief naar de economie kijken”, zegt UNIZO-topman Karel Van Eetvelt.

De ondernemersorganisatie verwijst daarnaast naar de slechter geworden rendabiliteitspositie. En ruim 4 op 10 ondernemers geeft nog steeds aan ontevreden te zijn over de algemene toestand van de economie. Blijven inzetten op een stabiel en gunstig ondernemersklimaat is dus de boodschap, aldus UNIZO.

De index die de economische activiteit meet bij de Vlaamse KMO’s zakt met 0,5 punten tot een niveau van 98,7 punten. De index komt daarmee opnieuw verder onder de grens van 100 punten te liggen. 28% van de ondernemers neemt een stijging van de activiteiten waar, 38% een status quo en 34% een daling.

28% van de ondernemers geeft aan meer last te hebben van problematische betalingen. Voor 64% is er een status quo. Slechts 8% geeft aan dat de situatie is verbeterd. De deelindex stijgt met 0,1 punt tot een niveau van 96,3 punten. De index presteert daarmee het best sinds het tweede kwartaal van 2011.

De index die het algemene concurrentiegevoel meet daalt met 0,4 punten tot een niveau van 96,6 punten. 44% van de ondernemers zegt meer concurrentiedruk te ervaren ten opzichte van het vorige kwartaal. De deelindex noteerde voor het laatst boven de grens van 100 punten tijdens het derde kwartaal van 2006.

Het cijfer dat de tevredenheid over de eigen onderneming weergeeft stijgt met 0,9 punten tot een niveau van 102,7 punten. 44% van de ondernemers is tevreden over de gang van zaken in het eigen bedrijf. 30% is neutraal en 26% is ontevreden.

Reageer op dit bericht

Onderneming

Gerelateerde berichten

Onderneming

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.