20180712 Gent Belgie. Ewout Meyns en Mattias Putman van Pie sync 20180712 Gent Belgie. Ewout Meyns en Mattias Putman van Pie sync

Ondernemers met een hoek af: Ewout Meyns & Mattias Putman (PieSync)

GENT – In het boek Belgium’s Cutting Edge Entrepreneurs zet Eric Kenis 46 Belgische ondernemers in de spotlight, waarvan 22 Oost-Vlaamse kleppers. Made in geeft zijn lezers wekelijks een exclusieve inkijk in één van deze boeiende interviews. Deze week zijn Ewout Meyns en Mattias Putman aan de beurt. Hun bedrijf PieSync verbindt bedrijfsapplicaties in de cloud waardoor je gegevens steeds up to date blijven.

Gemiddeld gebruiken organisaties 8 verschillende applicaties om hun dagelijkse business uit te voeren, denk aan CRM, marketing software, e-mail en nog veel meer. De uitdaging voor deze bedrijven is om al hun gegevens correct en onverwijld tussen applicaties te houden. PieSync heeft een generiek synchronisatieplatform gebouwd om cloudapplicaties op aan te sluiten en gegevens up-to-date te houden.

PieSync werd eind 2012 opgericht. Tegenwoordig heeft het 25 fte’s in dienst van allerlei nationaliteiten die werken vanuit België, de VS, Polen en Zwitserland. Het bedrijf is actief in 50 verschillende landen. De 4,5 miljoen opgehaalde financiering hebben hen geholpen hun jaarlijkse groei van duizenden betalende klanten te behouden. Tegenwoordig verbindt PieSync meer dan 175 verschillende zakelijke apps.

Cloudintegratie is moeilijker dan je denkt

“We zijn heel klein begonnen”, steekt Ewout van wal. “Ons eerste doel was om Google Apps en Highrise te synchroniseren – wat eenvoudige maar populaire CRM-software is – omdat we hadden geleerd dat er veel vraag was naar die specifieke verbinding. Het klinkt gemakkelijk, maar het is eigenlijk best ingewikkeld. Je moet twee verschillende gegevensstructuren, twee afzonderlijke API’s, samenvoegen.”

“Deze twee programma’s waren gewoon niet gemaakt om met elkaar te communiceren, laat staan ​​synchroon te werken”, legt Mattias verder uit. “Het kostte ons twee jaar om een ​​nauwkeurig, krachtig en schaalbaar synchronisatieplatform te bekomen. Die jaren waren erg zwaar voor ons. We hadden geen inkomsten, geen klanten, geen idee hoe lang het zou duren en welke problemen we onderweg tegen zouden komen.”

“Het kraken van dat eerste algoritme opende de deur naar het bedrijf dat we vandaag zijn. Andere bedrijven proberen vergelijkbare oplossingen te bedenken, maar velen hebben de handdoek in de ring gegooid, omdat de technologie gewoon te complex is. We hebben in deze twee jaren van ontwikkeling vele hindernissen overwonnen. Maar achteraf gezien, moet ik zeggen dat we een beetje naïef waren. We dachten gewoon: oké, laten we dit probleem heel snel oplossen!”

Wereldwijd actief, geworteld in Gent

We hebben vanaf dag 1 een wereldwijd probleem opgelost, dus het is logisch dat die internationale component in onze verkoop- en marketingstrategie te zien is. Ons beperken tot een kleine markt zou onze groei echt belemmeren. Natuurlijk hebben we in het begin een aantal Belgische bedrijven benaderd om die eerste reactie te krijgen, maar dit bleek te arbeidsintensief te zijn. Veel grotere Belgische bedrijven hadden een oplossing op maat nodig en we wilden een algemeen en schaalbaar platform bouwen.

Pas toen we erin slaagden om partnerschappen uit te bouwen, is ons verhaal echt van de grond gekomen, want telkens als we een nieuw partnerschap lanceren, trekken we nieuwe klanten aan. Gelukkig kwamen we daar snel achter en veranderden we onze strategie hiernaar.

Lees het vervolg van dit uitgebreid interview in het boek ‘Belgium’s Cutting Edge Entrepreneurs’ van Eric Kenis. De vorige artikels uit de reeks gemist? Ontdek hier alle interviews.