Nieuws Oost-Vlaanderen Ondernemerschap is cruciaal bij bestrijden jeugdwerkloosheid

Ondernemerschap is cruciaal bij bestrijden jeugdwerkloosheid

Ondernemerschap is cruciaal bij bestrijden jeugdwerkloosheid

Caroline_Jenner1_sDeze week vindt van 16 tot 22 november de Europese Week van de kleine en middelgrote onderneming plaats, die gecoördineerd wordt door de Europese Commissie.  Het is voor de Europese Commissie ook een gelegenheid om de ondernemingsgeest in heel Europa te promoten.

Hoewel het jeugdwerkloosheidscijfer zich sinds het begin van de wereldwijde financiële crisis heeft gestabiliseerd, worden een groot aantal Europese landen geconfronteerd met een jeugdwerkloosheid van meer dan 20%. In België bedraagt het cijfer zelfs 22,6%. 

Het promoten van het ondernemerschap bij jongeren lijkt dan ook steeds duidelijker minstens gedeeltelijk een mogelijke oplossing voor dat probleem te kunnen aandragen. Maar ondanks de hoge jeugdwerkloosheid heeft minder dan de helft van de Europese jongeren volgens een onderzoek van de Europese Commissie zin om met een eigen zaak te beginnen.

Daarom zijn initiatieven zoals deze die rond ondernemerschap worden ontwikkeld dooor de Gentse Arteveldehogeschool en Student Ghentrepreneur van levensgroot belang. Dat is ook de insteek van de organisatie Junior Achievement, dat in schoolverband programma’s organiseert met de bedoeling om jongeren in te wijden in het economische leven en in de bedrijfswereld. 

“We moeten in Europa absoluut af van het “gouden kooi”-fenomeen”, zegt een student die deelnam aan het Junior Achievement programmat. “Dat bestaat erin dat talentvolle jonggediplomeerden ertoe worden aangezet in mooie structuren die hen een mooie carrière aanbieden. In de Verenigde Staten durven de zogenaamde “High Potentials” veel vaker via een start-up voor hun eigen tewerkstelling zorgen.”

De huidige onderwijssystemen in Europa zijn volgens Caroine Jenner, de CEO van Junior Achievement, onvoldoende aangepast om tegemoet te komen aan de vaardigheden die op de arbeidsmarkt worden gevraagd. “Wij hebben absoluut de ambitie om die kloof te dichten, want we zijn ervan overtuigd dat ook jongeren die niet zelf met een eigen bedrijf starten, in de toekomst enkel nog aan de bak zullen komen bij potentiële werkgevers als ze tonen dat ze ondernemerschap in de vingers hebben. ”

  

  

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.