Female,Engineer,And,Male,Production,Manager,Standing,In,Modern,Industrial Foto: Shutterstock.

Ondernemersvertrouwen stijgt licht, vooral industrie is optimistisch

De Belgische ondernemers zijn in het algemeen iets minder somber over de economische toestand. Dat blijkt maandag uit de resultaten van de maandelijkse enquête van de Nationale Bank. De evolutie wordt gedragen door iets meer optimisme in de industrie.

In april was het ondernemersvertrouwen na twee maanden van stijgingen nog gedaald. De indicator van de Nationale Bank ging van -10,4 naar -11,9. Die daling is nu weer deels weggewerkt: in mei kwam het ondernemersvertrouwen uit op -11,0.

De verbetering is vooral te danken aan de industrie, waarvan de indicator van -16,5 naar -12,7 gaat. Bedrijven zijn er zowel over hun orderboekjes en voorraden als over de vraag- en werkgelegenheidsvooruitzichten positiever dan een maand geleden.

Ook in de handel verbetert het sentiment licht (met 0,7). Er is sprake van betere vooruitzichten voor de werkgelegenheid en voor de bestellingen bij leveranciers, maar de vraagvooruitzichten zakken wel verder weg.

Bij de ondernemingen actief in dienstverlening aan bedrijven is het vertrouwen voor de derde maand op rij gedaald, door een sterke neerwaartse herziening van zowel de vraag- als de activiteitsvooruitzichten. De bouwsector, die vorige maand nog een lichte verbetering kende, noteert in mei weer een lichte daling: zowel wat de orderboekjes als wat het ingeschakeld materieel betreft, zijn bouwbedrijven somberder. Hun vraagvooruitzichten zijn er wel op vooruitgegaan.