Nieuws Oost-Vlaanderen Ontex-aandeel schiet 40% omhoog, overname lijkt onvermijdelijk

Ontex-aandeel schiet 40% omhoog, overname lijkt onvermijdelijk

Ontex-aandeel schiet 40% omhoog, overname lijkt onvermijdelijk

AALST/EREMBODEGEM – Nadat vorige week een eerste overnamebod werd afgewimpeld, heeft het Franse investeringsfonds PAI Partners haar bod op de Aalsterse luierfabrikant Ontex vandaag verhoogd. Het aandeel van Ontex schiet door de nieuwe biedprijs van 27,50 euro per aandeel met 40% omhoog.

Vrijdag lekte de overname-interesse van PAI Partners uit, waarna de handel in het Ontex-aandeel tijdelijk geschorst werd. Het Franse investeringsfonds had een ongevraagd overnamebod gedaan op Ontex, dat werd afgewezen. Vandaag maakte PAI bekend dat het zijn bod heeft verhoogd op voorwaarde dat het toegang krijgt tot een ‘data room’ en een financieel-economisch onderzoek. De raad van bestuur van Ontex stemde hiermee in, aldus PAI.

De handel in het aandeel van luierproducent Ontex is vanmiddag om 13 uur hervat op de Brusselse beurs. Bij de hervatting klom het aandeel 40 procent hoger tot 27,14 euro, het hoogste niveau sinds 23 januari, aldus het financieel agentschap Bloomberg. Het bod is daarmee goed voor een totaalbedrag van zowat 2,3 miljard euro.

Welke rol speelt GBL?

Het is momenteel onduidelijk welke rol GBL, de grootste aandeelhouder van Ontex met bijna 20 procent, zal spelen. Die heeft alle kaarten in handen. Private equity (niet-beursgenoteerde bedrijven) wordt steeds belangrijker in de portefeuille van de holding. GBL heeft in elk geval voldoende financiële middelen om Ontex samen met PAI van de beurs te halen.

De holding, gecontroleerd door de Belgische familie Frère en de Canadese familie Desmarais, bouwde in stappen een belang van 19,98 procent op in Ontex. Met de Belg Michael Bredael heeft GBL ook een vertegenwoordiger in de raad van bestuur van de luiergroep.

Annus horribilis

2017 was een annus horribilis voor Ontex. De beloofde groei van de winstmarge bleef voor het tweede jaar op rij uit. Dat zal ook dit jaar zo zijn. Volgens Bart Van Malderen, de vroegere eigenaar van de groep, is een overname onvermijdelijk.

Scherpere prijsconcurrentie, duurdere grondstoffen, tegenvallende cijfers bij het overgenomen Braziliaanse Hypermarcas en operationele problemen speelden Ontex parten. Op lange termijn profiteert de luierfabrikant echter van de vergrijzing, geloven experts. Het bedrijf zit in sterke groeimarkten en er is ruimte voor margeverbetering, luidt het.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.