Ontex en Woosh bundelen krachten voor luierrecyclage in België

AALST – Ontex en startup Woosh kondigen vandaag hun samenwerking aan om de recyclage van gebruikte wegwerpluiers mogelijk te maken. “Het is onze missie om luierrecyclage op grote schaal mogelijk te maken”, zegt Jeff Stubbe, mede-oprichter van Woosh. “We lanceren een leverings-en collectieservice van de Ontex Little Big Change luiers voor kinderdagverblijven. We starten in Gent, Brugge en Mechelen en de komende maanden ook in Brussel en andere Belgische steden. Tegen 2024, willen we in België alleen al 1.000 kinderdagverbijven bereiken met onze service, en uitbreiden naar andere Europese landen.”

Afvalverbranding kan vermeden worden door recyclage van gebruikte wegwerpluiers. Dit is enkel mogelijk als verschillende partijen samenwerken: van grondstoffenleveranciers voor luiers over luierfabrikanten zoals Ontex, tot afval ophaling en partners met toegang tot geschikte recyclagetechnologie. "Vandaag is in België de gescheiden ophaling van gebruikte luiers zeer beperkt, waardoor luierrecyclage niet evolueert. Afvalverwerkingsbedrijven zijn niet geneigd te investeren in luierrecyclage omdat er niet genoeg gescheiden luierafval beschikbaar is. Omdat er niet genoeg recyclagemogelijkheden zijn, is er ook geen stimulans om luierafval te scheiden", gaat Jeff Stubbe verder.

”Als één van de grootste spelers in essentiële producten voor persoonlijke hygiëne, beseft Ontex zeer goed hoe belangrijk het is om alternatieven te vinden voor storten en verbranden van gebruikte luiers. We werken samen met recyclagebedrijven om de recycleerbaarheid van onze luiers te optimaliseren, dit alles in overeenstemming met onze duurzaamheidsstrategie en onze evolutie naar een circulair businessmodel. We ondersteunen de missie van Woosh om luierrecyclage op grote schaal in België en ook in andere landen mogelijk te maken”, zegt Annick De Poorter, Executive Vice President Innovatie, Duurzaamheid en Kwaliteit bij Ontex.

De eerste luier recyclage site in België

De ophaling van gebruikte luiers is de eerste cruciale stap in het traject om luierrecyclage op grote schaal mogelijk te maken. Samen met andere partners die bereid zijn te investeren, willen Ontex en Woosh de eerste luier recyclage site in België realiseren. Het luierafval zal gerecycleerd worden tot nieuwe grondstoffen.

“Dit project wil bijdragen aan de ambities om België en de Vlaamse regio op Europees en wereldniveau toonaangevend te maken als recyclage hub. Naast asbestafval en kunststoffen, is luierafval een prioriteit voor de Vlaamse regio”, zegt Jeff Stubbe. "De eerste reacties van de kinderdagverblijven zijn zeer positief. Op 1 april starten we officieel in Mechelen met het uitrollen van onze luierservice, in nauwe samenwerking met het stadsbestuur en met de cel circulaire economie van de stad Mechelen."

 

Luierafvalberg verkleinen

“In een kinderdagverblijf is luierafval een dagelijkse uitdaging,” zegt Fatima Arbaji van Kinderdagverblijf Het Zandkasteel in Mechelen, “en luierafval op een ecologische manier benaderen is al helemaal niet evident. Afvalscheiding, afval ophaling, recyclage, kwalitatieve luiers, en dit alles via een ecologische service, dat waren voor ons belangrijke elementen om voor Woosh te kiezen. We hebben de Little Big Change luiers getest en zijn blij met het resultaat. Het geeft ons een goed gevoel om op deze manier mee te helpen de luierafvalberg te verkleinen.”

“Als eerste stad in Vlaanderen gingen we in op de vraag van Woosh tot samenwerking. Een primeur waar we trots op zijn”, lieten de schepenen Marina De Bie, Greet Geypen en Gabriella De Francesco optekenen in een gezamenlijke verklaring als schepenen van Stad Mechelen, respectievelijk bevoegd voor duurzaamheid, ondernemen en gezin. “We geloven als stadsbestuur heel erg in circulaire businessmodellen, waarbij grondstoffen zo veel mogelijk gerecycleerd en hergebruikt worden. Dat is nodig om de afvalberg te verkleinen en de CO2-uitstoot te verminderen. Ook de kinderdagverblijven van Zorgbedrijf Rivierenland stappen mee in deze luierservice.”