FILES – ONTEX Foto: Belga

Ontex krikt winst verder op: “Erg blij met het uitstekende momentum dat is bereikt”

Ontex heeft in 2023 het herstel voortgezet van zijn kernactiviteiten. De producent van luiers verwacht ook in 2024 "het herstel van de winstgevendheid voort te zetten", zo klinkt het donderdag voorbeurs.

De aangepaste ebitda-winst (winst voor intresten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen) uit de voortgezette activiteiten kwam uit op 174 miljoen euro (+67%). Daarbij is sprake van 1,79 miljard euro omzet (+7%) uit die activiteiten.

Bij de totale cijfers verandert er wel een en ander. Dan komen de beëindigde bedrijfsactiviteiten erbij. Ontex, dat door een transformatie gaat, rondde vorig jaar bijvoorbeeld de verkoop van de Mexicaanse activiteiten af en verkocht de activiteiten in Pakistan en Algerije. Bij de totale cijfers daalde de omzet 5% tot 2,34 miljard, al meldt het bedrijf hier ook een omzettoename van 10% op vergelijkbare basis. De aangepaste groepsebitda steeg 65% tot 223,3 miljoen, en doet het een pak beter dan de analistenprognose van nieuwsagentschap Bloomberg (183 miljoen). Uiteindelijk leverde dat een totale nettowinst op van 34,8 miljoen, tegenover 270,3 miljoen verlies in 2022.

"We hebben ons 3-jarige transformatieplan het afgelopen jaar versneld en ik ben erg blij met het uitstekende momentum dat is bereikt en de bemoedigende resultaten die in 2023 behaald zijn", zegt CEO Gustavo Calvo Paz in het persbericht. "Het stevige activiteitsniveau en de aangehouden opbrengst van het kostentransformatieprogramma droegen allen bij aan een positieve winst per aandeel en positieve vrije kasstroom, en dit voor het eerst in jaren."

In 2024 verwacht Ontex een aangepaste ebitda die 11 tot 12% hoger uitkomt bij een omzet die op vergelijkbare basis die enkele procenten hoger moet uitkomen. Er is opnieuw geen dividend.