123d483a64c7c5229590558762b5c57b Annick De Poorter

Ontex Lanceert Slimme Luier Service voor woonzorgcentra

AALST - Ziekenhuizen en woonzorgcentra worden geconfronteerd met een enorme tijds- en budgetdruk om bewoners te verzorgen. Incontinentie is een van de meest voorkomende aandoeningen in woonzorgcentra, en een van de belangrijkste componenten van de kosten voor verzorging in woonzorgcentra. Ontex heeft daarom onder het merk Orizon een slimme dienst voor continentiebeheer ontwikkeld voor woonzorgcentra en ziekenhuizen in Europa.

"Zorgverleners staan onder enorme druk, en wij willen hen helpen door de tijd die ze besteden aan continentiebeheer te verminderen", zegt Annick De Poorter, Executive Vice President van Ontex voor Onderzoek & Ontwikkeling en Duurzaamheid. "Onze veldstudie heeft aangetoond dat verpleegkundigen in woonzorgcentra bijna de helft van hun tijd besteden aan taken die gerelateerd zijn aan incontinentie. Orizon zal de waardigheid van de bewoners verbeteren door de luiercontroles te verminderen, vooral 's nachts, en de tijd die wordt besteed aan continentiezorg te optimaliseren door de gevolgen van luierlekken te beperken."

De Orizon-oplossing bestaat uit een geprinte sensor, een zender die op de luier wordt geklemd en een mobiele en webapplicatie. Deze combinatie bepaalt nauwkeurig het verzadigingsniveau van de luier en waarschuwt zorgverleners wanneer het eventueel nodig is de luier te vervangen.

Lancering in Europa

Ontex gaat proefprojecten met Orizon uitvoeren in België, Frankrijk, Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk, met een commerciële lancering in heel Europa later dit jaar. Tijdens een eerste veldstudie bij de start van het lopende validatieproces van Orizon, werd Orizon getest in woonzorg- en revalidatiecentrum De Dennen in Malle, België.

Hilde D'hont, hoofd kwaliteitszorg van De Dennen, reageert als volgt: "Orizon heeft het dagelijkse leven van onze bewoners die aan incontinentie lijden verbeterd, net als dat van onze zorgverleners. Luiers worden alleen verschoond en gecontroleerd wanneer dat nodig is, zodat bewoners die aan incontinentie lijden meer tijd hebben voor een praatje met het personeel en 's nachts niet onnodig gestoord worden. We zagen een vermindering van 40% van urinelekken overdag en meer dan 50% 's nachts, 3 van de 4 keer minder beddengoed verschoningen en een optimaal gebruik van absorptiemiddelen. Dit heeft een positieve impact op het comfort van de mensen en op de ecologische voetafdruk van ons woon- en revalidatiecentrum."

 

Nieuw merk en model

In tegenstelling tot de meeste bestaande incontinentiemerken en -diensten van Ontex, is Orizon gebaseerd op een maandelijkse vergoeding. Met de lancering van Orizon wil Ontex de totale kosten van het continentiebeheer optimaliseren door de hoeveelheid afval, de linnenkosten en de tijd die het personeel aan continentiezorg besteedt, te verminderen. De incontinentiezorg wordt geoptimaliseerd dankzij een meer op maat gemaakte, individuele incontinentiezorg voor bewoners. Dit resulteert in een optimaal gebruik van de absorberende capaciteit, een vermindering van het totale verbruik en meer tijd voor het personeel om te besteden aan andere zorgtaken of quality time.

Orizon zal op de markt worden gebracht door de twee toonaangevende incontinentiemerken van Ontex, Serenity en iD, waarbij wordt geprofiteerd van de bestaande naamsbekendheid en reputatie in Europese ziekenhuizen en woonzorgcentra. De Ontex hoofdzetel bevindt zich in Aalst, naast productievestigingen in Buggenhout, Eeklo en 17 andere locaties wereldwijd.