Aerial-1

Ontex start bouw grootste Italiaanse zonne-energieproject met stroomverbruik ter plaatse

AALST/LEDE – Het Aalsterse Ontex is gestart met de bouw van een grote zonne-energie-installatie op het terrein van zijn fabriek in Ortona, Italië. De nieuwe zonne-installatie zal 11,6 GWh elektriciteit per jaar produceren, wat overeenkomt met het jaarlijkse verbruik van meer dan 3.500 huishoudens. Het zonnesysteem werd ontwikkeld en gefinancierd door het Oost-Vlaamse bedrijf Menapy.

De fabrieken van Ontex in Italië en acht andere Europese landen draaien voor 100% op elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. Het bedrijf installeert momenteel zonne-energie-installaties in Europa en Noord- en Zuid-Amerika om meer energie ter plaatse te produceren.

Annick De Poorter, Ontex's Executive Vice President voor R&D en duurzaamheid, verklaarde: "Aangezien de vraag naar duurzaam geproduceerde elektriciteit naar verwachting zal stijgen, geven we er de voorkeur aan om rechtstreeks toegang te hebben tot elektriciteit die op een duurzame manier ter plaatse wordt geproduceerd. We kunnen nu meer dan een kwart van de elektriciteit die we nodig hebben voor de productie van essentiële hygiëneproducten produceren in onze fabriek in Italië. Dit is een nieuwe stap op weg naar ons doel om in 2030 koolstofneutraal te werken. We zullen dit doel bereiken door ter plaatse hernieuwbare energie te produceren, energie te besparen, energie uit hernieuwbare bronnen in te kopen en koolstofcompensatie te realiseren via herbebossingsprojecten."

Ontwikkeld en gefinancierd door Menapy

Het zonnesysteem werd ontwikkeld en gefinancierd door het Oost-Vlaamse bedrijf Menapy (uit Lede), dat ook de zonne-energie van Ontex in Eeklo, België en Segovia, Spanje, installeerde. Federico Dotto, country manager, Menapy Italia srl, zegt: "Dit project betekent een belangrijke mijlpaal voor Menapy op de Italiaanse markt. Het is een kristallisatie van onze jarenlange ervaring in industriële dak- en zonneprojecten in Europa en het bevestigt dat onze 'Solar as a Service' een belangrijke toegevoegde waarde kan betekenen voor industrieën met een hoog verbruik in Italië. Ontex heeft duidelijke en ambitieuze doelstellingen op het vlak van duurzaamheid en besparing op energiekosten, en met dit project helpen we hen beide te bereiken, zonder de investering."

De bouw zal naar verwachting ongeveer 6 maanden in beslag nemen. Het is de bedoeling dat de bouw in de eerste maanden van 2022 wordt afgerond, zodat er vanaf het voorjaar van 2022 persoonlijke hygiëneproducten met zonne-energie kunnen worden geproduceerd.

Voordelen

Antimo Bovenzi, plantmanager van Ontex Ortona, zegt: "Toegang hebben tot onze eigen groene stroom is geweldig. Het maakt ons minder afhankelijk van prijsschommelingen op de groene elektriciteitsmarkt. Het zal ook de pieken van onze elektriciteitsvraag afdekken, waardoor huiseigenaren en bedrijven rond onze fabriek een robuuster elektriciteitsnet krijgen."

Sinds 2017 draaien 100 procent van de Europese fabrieken van Ontex op elektriciteit uit hernieuwbare bronnen, of 75 procent van de productiefabrieken van Ontex wereldwijd. De fabrieken van Ontex kopen hernieuwbare elektriciteit via Energy Attribute Certificates (EAC's) en sommige produceren ook hun eigen energie. In de Ontex-fabrieken in Eeklo (België) en Segovia (Spanje) is grote zonnecapaciteit op de daken geïnstalleerd.