Ontex en Les Alchimistes hebben een proefproject opgezet op de industriële composteringssite van Les Alchimistes in de buurt van Parijs om te bewijzen dat compostering van inleggers uit Ontex-luiers mogelijk is en dat zo minder afval moet worden gestort en verbrand.
Testfase met 30 Parijse gezinnen
“Samen met partnerbedrijf gDiapers, dat 17 jaar ervaring heeft met hybride composteerbare luiers, heeft Ontex-merk Little Big Change een nieuw luiersysteem ontwikkeld. Het systeem bestaat uit een herbruikbare buitenluier van katoen en een wegwerp-inlegger die ontworpen is om industrieel composteerbaar te zijn.”
“We testen nu of de luier-inlegmatjes op industriële schaal kunnen worden gecomposteerd door samen te werken met een testgroep van 30 gezinnen in Parijs die een abonnement hebben op de babyluierservice Little Big Change van Ontex“, aldus Annick De Poorter, de Executive Vice President R&D, Quality and Sustainability van Ontex.
Samenwerking met Woosh
Het nieuws over de industriële compost-test met Les Alchimistes volgt op het nieuws van de samenwerking van Ontex met Woosh, een Belgische start-up die luierafval wil recycleren tot grondstoffen en op die manier een grootschalige oplossing voor luierrecycling wil creëren. Hoewel Woosh een andere aanpak hanteert dan Les Alchimistes, met de nadruk op recycleren in plaats van composteren, passen beide projecten in de ambities en de duurzaamheidsstrategie van Ontex, waarin het bedrijf tussen nu en 2030 luierafval wil verminderen via verschillende technologieën.
“Als belangrijke speler in producten voor essentiële persoonlijke hygiëne weten we dat we alternatieven moeten vinden voor het storten en verbranden van onze gebruikte producten. We onderzoeken manieren om de CO2-uitstoot tijdens de verschillende levenscyclusfasen te verminderen. Aangezien we zelf toewerken naar een bedrijfsmodel met een circulaire economie, is het een natuurlijke en logische stap om met andere bedrijven samen te werken om onze luiers beter recycleerbaar of composteerbaar te maken. We steunen de missie van Les Alchimistes om te leren hoe luiers kunnen worden gecomposteerd en zijn benieuwd naar de resultaten van de tests”, aldus Annick De Poorter.