thumbnail_image007

Ontex zet Spaanse zon in om klimaatdoelstellingen te halen

AALST/EEKLO/LEDE - Ontex, met hoofdkantoor in Erembodegem (Aalst) heeft vandaag in haar fabriek in Valverde de Manajo, in de provincie Segovia (Spanje), een groot zonnedak geopend. Annick De Poorter, Ontex's Vice President voor R&D, Kwaliteit en Duurzaamheid: "We kunnen nu een groot deel van de elektriciteit produceren die we nodig hebben om essentiële hygiëneproducten te maken. Dit is een nieuwe stap in de richting van ons doel om tegen 2030 CO2-neutraal te werken."

Sinds 2017 werken alle Europese fabrieken van Ontex in negen landen voor 100% met elektriciteit uit hernieuwbare bronnen, waarbij de productie ter plaatse en de aankoop van hernieuwbare elektriciteit via Energy Attribute Certificates (EAC's) worden gecombineerd. 70% van de productievestigingen van Ontex op vijf continenten draaien op elektriciteit uit hernieuwbare bronnen.

Samen met Menapy

De nieuwe zonne-installatie werd ontwikkeld en gefinancierd door Menapy uit het Oost-Vlaamse Lede en zal 3,9 GWh elektriciteit per jaar produceren, wat overeenkomt met het jaarlijkse verbruik van ongeveer 1.000 huishoudens. Het is een van de top vijf industriële auto-consumptiezonnepanelen in Spanje en de grootste in de Spaanse regio Castilla y León. Voor de bouw van dit zonnedaksysteem moest Menapy rekening houden met de uitzonderlijke uitdagingen van het klimaat in de Segovia-regio, met zeer hoge temperaturen in de zomer en sneeuw tijdens de wintermaanden.

Tom Pollyn, Managing Partner bij Menapy: "Dit project is een belangrijke mijlpaal voor Menapy op de Iberische markt. Het is een resultaat van onze jarenlange ervaring in industriële zonneprojecten op daken in België en het bevestigt dat onze 'Solar as a Service' een belangrijke toegevoegde waarde kan bieden aan industrieën met een hoog verbruik in Spanje. Ontex heeft duidelijke en ambitieuze doelstellingen op het vlak van duurzaamheid en besparing op energiekosten, en met dit project helpen we hen beide te bereiken, zonder de investering."

In navolging van succesvol project in Eeklo

De fabrieksmanager van Ontex Segovia, José Ignacio Luengo, is tevreden: "Onze zonnepanelen op het dak dekken meer dan 20% van de elektriciteitsbehoefte van de Segovia-fabriek en ze compenseren 1.500 ton CO2 per jaar, het equivalent van 23.000 bomen, over een periode van 30 jaar."

Het Segovia-project is een vervolg van de succesvolle ontwikkeling van Ontex's zonnedaken met Menapy in Eeklo, België, en het bedrijf kijkt naar meer mogelijkheden.