Nieuws Oost-Vlaanderen Ontoforce levert platform voor open data Vlaams onderzoek

Ontoforce levert platform voor open data Vlaams onderzoek

Ontoforce levert platform voor open data Vlaams onderzoek

GENT – Sinds maandag 2 juli kan iedereen vrij aan de slag met de data over het publiek gefinancierd onderzoek in Vlaanderen. Alles samen gaat het vandaag reeds om informatie over 75.000 onderzoekers, 29.000 onderzoekersprojecten en 300.000 wetenschappelijke publicaties. Ontoforce uit Gent ontwikkelde het DISQOVER platform waarmee al het door Vlaanderen publiek gefinancierd onderzoek op een semantische manier doorzocht en gevisualiseerd kan worden. 

Dat deze data nu publiek beschikbaar gemaakt worden, past in het kader van de strategie rond open data van de Vlaamse overheid. Die is al lang een voortrekker inzake Open Data. Met het vrij beschikbaar stellen van deze data kiest de Vlaamse overheid resoluut voor transparantie en kunnen ondernemingen een economische meerwaarde realiseren. Vlaams minister van Wetenschap en Innovatie Philippe Muyters lanceerde maandag, tijdens de Summer of Code, officieel de website waar de data ter beschikking worden gesteld.

Ontoforce linkt interne en externe data

Voor het Vlaamse groeibedrijf Ontoforce is deze aankondiging van groot belang. Dit Gentse bedrijf werd opgericht in 2011 door Hans Constandt en Peter Verrykt met als doel kinderen met leerstoornissen te helpen door de juiste scholen en pediaters aan elkaar te linken. Al snel werd duidelijk dat er veel potentieel zat in dit systeem om interne en externe data te verbinden, zowel voor patiënten als voor de farma-industrie. Na enkele investeringsrondes met hoofdzakelijk Vlaamse investeerders als LRM, PMV, Imec, Korys en BAN Vlaanderen haalden ze zo’n 7,6 miljoen euro op voor de verdere ontwikkeling van hun platform.

Opstart in Amerika

Uiteindelijk werd hun datatechnologie makkelijker aanvaard in de VS, waar men meer open stond voor vernieuwing en sneller met een start-up in zee wilde gaan. Zo komt het dat 80% van de inkomsten van Ontoforce afkomstig zijn uit de VS. Een belangrijke partner is bijvoorbeeld de universiteit van Harvard. De informatie en onderzoeken van deze universiteit zijn voor alle Amerikaanse farmabedrijven beschikbaar via het platform van Ontoforce.

Vlaanderen overtreft

Vlaanderen zet nu eindelijk ook de stap en overtreft Amerika zelfs door de data van niet 1 universiteit, maar van 11 verschillende instituten en universiteiten beschikbaar te stellen. Ontoforce ontwikkelde hiervoor het DISQOVER platform waarmee nu al het door Vlaanderen publiek gefinancierd onderzoek naar publicaties, patenten, US onderzoek, en nog zo veel meer gratis semantisch doorzocht en gevisualiseerd kan worden.

Met het DISQOVER platform heeft Ontoforce de laatste tijd aardig wat internationale awards verzameld. Begin dit jaar haalde het bedrijf 4,3 miljoen euro extra kapitaal op voor de verdere ontwikkeling van DISQOVER en de verdere uitbouw van het Amerikaanse verkoopkantoor.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.