Nieuws Oost-Vlaanderen Ook Oost-Vlaanderen zal opvallen op de Wereldexpo in Milaan

Ook Oost-Vlaanderen zal opvallen op de Wereldexpo in Milaan

Ook Oost-Vlaanderen zal opvallen op de Wereldexpo in Milaan

italy_2015Op 1 mei opent de 34 ste wereldtentoonstelling,  de universele Wereldexpo, die eens om de vijf jaar plaatsvindt, voor zes maanden de deuren in Milaan.

In het Belgische paviljoen, alsook tijdens 50 businessgerelateerde Vlaamse randactiviteiten in Milaan, zal Flanders Investment & Trade, samen met circa 200 Vlaamse sponsors en partners, de Vlaamse innovatie, creativiteit en ondernemerschap op de wereldkaart zetten.

Wereldexpo’s worden reeds georganiseerd sinds 1851  en zijn al meer dan anderhalve eeuw een prominent internationaal forum waar de deelnemende landen een presentatie kunnen geven van hun economische, sociale, culturele en technologische ontwikkeling. De laatste edities zijn ook uitgegroeid tot volwaardige businessevents. Shanghai 2010 was daar een uitstekend voorbeeld van: vele bedrijven, ook uit Vlaanderen, verkregen toegang tot de Chinese markt dankzij hun deelname aan de Wereldexpo zelf.

Ook deze Wereldexpo is een belangrijke economische opportuniteit. Met een expo-site van 1,1 miljoen m², diverse themazones, 145 deelnemende landen, meer dan 2000 vooraf aangekondigde evenementen en ruim 20 miljoen bezoekers volgens de schattingen van het Expoburea, waarvan 2/3 uit Italië, is Expo Milaan een event van wereldformaat.

Met het thema “Feeding the Planet, Energy for Life” spelen de organisatoren bovendien in op een zeer actuele, wereldwijde uitdaging, waar ook naar wordt verwezen in de millenniumdoelstellingen van de VN: is het mogelijk de wereldbevolking te voorzien van voldoende gezond, kwalitatief en duurzaam voedsel? Dit thema is gesneden koek voor onze Vlaamse bedrijven. Expo Milaan is  dan ook een uitgelezen forum om Vlaamse innovatie, creativiteit en ondernemerschap op de wereldkaart te zetten.

Het Belgisch paviljoen, centraal gecoördineerd door het Commissariaat-generaal o.l.v. Leo Delcroix en gerealiseerd door het bouwconsortium Besix/Vanhout, wordt hiervan het prestigieuze uithangbord. Het is ook de Vlaamse uitvalsbasis om de vele bezoekers in Milaan te laten proeven van allerlei Vlaamse lekkernijen, maar ook te laten kennis maken met onze specifieke expertise bij de aanpak van de wereldvoedselproblematiek. Daarbij komt de volledige voedselketen aan bod: voedselproductie, ruimtegebruik, voedselveiligheid, voedseloverschotten, verpakkingen en afvalverwerking. Vlaamse ondernemers en onderzoekers hebben verrassende en innovatieve oplossingen. Dat verhaal willen we brengen op deze Wereldexpo. Flanders Investment & Trade, het Vlaams Agentschap voor Internationaal Ondernemen, is door de Vlaamse regering aangesteld als coördinator voor de Vlaamse deelname aan de Wereldtentoonstelling (goed voor een financiële inbreng van 2,1 miljoen €) en heeft daartoe een taskforce opgericht met diverse partners uit het bedrijfsleven en de overheid, uit de voedingsindustrie en uit aanverwante sectoren, zoals biotechnologie, healthcare en cleantech. Samen met deze partners en talrijke sponsors willen wij een duidelijke boodschap brengen op de Expo: Vlaanderen is top inzake voeding en biedt op haar manier concrete oplossingen voor de uitdagingen van morgen.

De Provincie Oost-Vlaanderen, Stad Gent, de Universiteit Gent en Havenbedrijf Gent slaan de handen in elkaar om op de Wereldexpo in Milaan de Oost-Vlaamse troeven in de kijker te zetten. Onder de slogan ‘A Taste of East Flanders @ Expo Milano 2015’ stellen de vier partners een programma voor om de Oost-Vlaamse troeven op vlak van voeding en sierteelt internationaal in de kijker te zetten. Hierbij staan duurzaamheid en beleving centraal. In het Belgische paviljoen kunnen bezoekers  Oost-Vlaanderen zien, ruiken en proeven, met workshops en proefsessies rond bier en chocolade. De Oost-Vlaamse sierteeltsector toont haar pracht in de tuin van het paviljoen. Ook de Oost-Vlaamse streekproducten zullen ongetwijfeld het internationale publiek weten te bekoren.

Al dat lekkers wordt bij voorkeur ook duurzaam geproduceerd, vervoerd en geconsumeerd. De lokale voedselstrategie ‘Gent en garde’ vormt een inspiratiebron voor andere steden. In de showcooking zone van het Belgische paviljoen brengt de Gentse veggiechef Kevin Storms het vegetarisch koken onder de aandacht.

Het onderzoekscentrum Pack4Food van de UGent illustreert het belang van innovatieve verpakkingen voor een duurzame voedingsindustrie. De Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Oost-Vlaanderen en het Gentse havenbedrijf brengen de voedingsstromen tussen Noord-Italië en Oost-Vlaanderen in kaart en tonen duurzame groeimogelijkheden aan, onder meer via de spoorverbinding tussen de Gentse haven en het Italiaanse Mortara, op 80 kilometer van Milaan.

De Oost-Vlaamse dagen vinden plaats van 29 juni tot en met 2 juli 2015 in het Belgisch Paviljoen. Een delegatie van de vier partners zal tijdens de Oost-Vlaamse dagen aanwezig zijn op de Expo. Oost-Vlamingen zijn van harte welkom om tijdens de Oost-Vlaamse dagen het Belgisch Paviljoen te bezoeken.

 

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.