Oost-Vlaamse bedrijven winnen Blue Innovation Award

GENT/HAMME - Op maandag 25 oktober vond de uitreiking van de Blue Innovation Awards 2021 plaats. Het Gentse Toqua dat met artificiële intelligentie schepen wil helpen te besparen op hun brandstoffactuur won de hoofdprijs. Ook Bexco uit Hamme ging met een award naar huis.

Leveraging AI for carbon-neutral shipping van Toqua sleepte de Blue Innovation Wave-award in de wacht. Dit project zet in op het gebruik van artificiële intelligentie om de CO2-uitstoot van schepen te verminderen. Toqua werd in oktober 2020 opgericht door Casimir Morobé en Louis Vincent. "Het idee is dat we met machinelearning en data-analyse een slimme tool bieden om de performantie van een schip te verbeteren. In de scheepvaart is enorm veel data beschikbaar, maar daar gebeurt zeer weinig mee. Het potentieel is enorm", zegt Casimir.

"Met Toqua brengen we ge­gevens samen over de motor, het schip - bijna elk schip heeft een ander design -, het weer, de wind, de stroming, de lading.... Door die te combineren in een machinelearningmodel kan een reder veel beter plannen hoe de schepen ingezet moeten worden. Dat rendeert, zowel economisch, door te besparen op brandstofkosten, als ecologisch, omdat schepen minder uitstoten."

Toqua won in maart dit jaar nog de Ocean Changemakers Challenge. Bij de opstart investeerde het Istart-acceleratieprogramma van het Gentse onderzoekscentrum Imec ook 50.000 euro in de start-up.

 

Casimir Morobé en Louis Vincent van Toqua

De MANTA-line van Bexco uit Hamme was de winnaar in de categorie Corporate Blue Innovation Wave. CEO Rudi Labeau legt uit wat het project inhoudt: “Aangezien er in verschillende regio’s sterk ingezet wordt op koolstofneutraliteit, zal de sector van de drijvende windtubines een sterke groei kennen in het volgende decennium. Kostenreductie is van het grootste belang, en er wordt veel vooruitgang geboekt inzake het ontwikkelen en testen van nieuwe technologieën. Onze gepatenteerde MANTA-line is een drijvende oplossing die het ankertouw beschermt en ervoor zorgt dat het niet op de bodem terechtkomt. Bovendien garandeert de MANTA-line de eigenschappen van de touwen (sterkte en lange levensduur) en maakt deze oplossing de offshore-installatie zowel lichter als veiliger voor de bemanning.”

De andere winnaars

Verder werd MPVAqua, een samenwerkingsinitiatief Tractebel, Jan De Nul, DEME, Soltech en UGent, bekroond met de Blue Innovation Swell-award. Het project Port of Antwerp: The Echodrone & more van de Haven van Antwerpen werd onderscheiden met de Blue Innovation Captain-award. Het project A triple helix approach for innovation in the Belgian Navy (De Belgische Marine) ging ten slotte aan de haal met de Inspirational Blue Wave-award, die door het publiek uitgereikt werd.

De Blue Innovation Awards zijn een initiatief van De Blauwe Cluster om innovatieve projecten, producten en diensten in de lokale blauwe economie in de schijnwerpers te plaatsen. De winnaars gingen naar huis met een Blue Innovation Awards-trofee en mogen een jaar lang gebruik maken van een uniek Blue Innovation Awards-logo.