vanderhaegen brouwerij

Oost-Vlaamse familie Van der Haegen maakt mooie (bier)weer in Wallonië

De Brasserie de Silly is een familiebrouwerij gelegen in Edingen (Henegouwen) maar met Oost-Vlaamse roots. De artisanale brouwtechnieken worden er al sinds 1850 doorgegeven van generatie op generatie. Met een nieuwe merkimago campagne wil de brouwerij zich dezer dagen nadrukkelijker manifesteren op de markt. De bierliefhebber wordt voortaan verleid met nieuwe etiketten en bierglazen.

Sinds haar ontstaan in de 19e eeuw zijn er bij Brasserie de Silly heel wat verschillende bieren uit de tanks gestroomd. De etiketten dateren uit verschillende perioden. Het gevolg? De etiketten waren zeer heterogeen en het was niet duidelijk dat deze bieren tot hetzelfde gamma behoren. “Op die manier is het moeilijk om een sterk merk uit te bouwen”, aldus Lionel Van der Haegen. “Veranderen was bijgevolg de beste optie. In 2015 is een lange termijn restyling opgezet samen met partner Ex Nihilo, een gekend grafisch bureau uit Bergen. De designers kennen de bierwereld. Ze hebben 8 nieuwe etiketten ontwikkeld. 1 voor Abbaye de Forest en 7 voor de Silly bieren. Er werden ook zes nieuwe glazen ontwikkeld. Het resultaat? Nieuwe bierassortimenten met een hedendaagse look & feel waaruit traditie en kwaliteit blijkt.”

Lionel Van der Haegen vertegenwoordigt bij Brasserie de Silly de zesde generatie van het brouwersgeslacht. De Vander Haegens zijn afkomstig uit Aalst en hun relatief onbekende brouwerij is klein maar fijn. Het was grootvader Jozef Van der Haegen die door zijn huwelijk met een Waalse schone, van uit Aalst verhuisde naar Silly, niet eens zo ver van de taalgrens met Oost-Vlaanderen gelegen. De Waalse brouwerij was toen nog in de handen van de schoonfamilie maar de Vander Haegens namen de leiding over.

Brasserie de Silly heeft in totaal zestien bieren in de aanbiedingen dat is best veel voor een Belgische familiebrouwerij. “Een bierliefhebber die houdt van 1 van onze 16 bieren, ontdekt voortaan andere homogene en herkenbare assortimenten”, aldus Lionel Van der Haegen. “We hopen dan ook dat de consument op die manier sneller de andere bieren van Brasserie de Silly zal leren kennen.”

De bieren van Brasserie de Silly zijn ook in Vlaanderen verkrijgbaar in de drankenhandels die lid zijn van Prik & Tik of Districo.