KBC

Oost-Vlaamse families reiken KBC helpende hand

GENT - Uit een bijdrage die verscheen in het magazine Trends, blijkt dat een aantal Oost-Vlaamse families belangrijk zijn voor het aandeelhouderschap van de grootbank KBC, in 1935 gesticht onder de noemer Bank voor Krediet aan de Nijverheid.  Volgens KBC-voorzitter Philippe Vlerick zorgt de inbreng van de families niet alleen voor een lokale verankering van 'de bank van hier', maar ook voor een grote toegevoegde waarde.

Trends maakt een opsomming van de families die het aandeelhouderschap onderschrijven en stutten.Om te beginnen is er de familie Santens uit Oudenaarde, incontournable sinds lange tijd. De afstammelingen van Marc Santens (die in het voorjaar overleed) zetten de traditie verder, al is niet bekend hoe groot hun aandelenpakket is. Ook de familie Stuyck duikt op in het lijstje. Jacobus Stuyck (73) is een specialist in anatomopathologie, en bestuurder en aandeelhouder bij Dumaplast. Dumaplast, met standplaats Maldegem, is een producent van wand-, plafond- en vloerbekleding in pvc, en een belangrijke speler in de bouwmarkt.

Ook de familie Bostoen helpt KBC financieel vooruit. Ze zou volgens Trends zo'n 2 miljoen KBC-aandelen in portfolio hebben en daarmee één van de belangrijkste families zijn aan boord van de bankengroep. De Gentse familie Bostoen is eigenaar van Christeyns, een producent van middelen voor industriële reiniging en desinfectie. Alain Bostoen (48) is er gedelegeerd bestuurder. Bij KBC nam hij het bestuurszitje over van zijn vader Paul Bostoen.

Finaal is er ook nog de Aalsterse familie Bosteels, bekend als textielondernemers. De familie wordt soms nog geassocieerd met kousenbedrijf du Parc, dat in 2001 failliet ging en vandaag een tweede leven kent onder Nederlands bewind.