Oost-Vlaamse matrasfabrikanten betrokken bij Innomat

Chris_MB_LS_Bedding_0179bis

De Vlaamse regering legt aan fabrikanten van matrassen de verplichting op om vanaf januari 2018 matrassen recycleerbaar te maken. Maar dat is geen evidente zaak aangezien gebruikte matrassen vaak in erbarmelijke staat naar de meubelwinkels terugkeren. Een aantal Belgische fabrikanten, waaronder LS Bedding uit Maldegem en Recticel uit Wetteren hebben daarom nu proactief het initiatief genomen om in samenwerking met de Vlaamse overheid de verschillende mogelijkheden tot het sluiten van de materiaalkringlopen te onderzoeken.

Hierbij wordt gezocht naar duurzame oplossingen voor de onderzoeks- en ontwikkelingsfase en de end-of-life fase van matrsssen. Drie cruciale punten moeten worden onderzocht: het eco-design van matrassen, zodat ze maximaal te recycleren zijn, de toepassingsmogelijkheden voor de reststromen en de kosten/baten van het recycleren.

Het onderzoeksproject kreeg de naam Innomat en wordt aangestuurd door het TCHN (Technisch Centrum van de Houtnijverheid) waartoe ook de matrassenbranche behoort. Centexbel, het technisch centrum van de textielbranche, Fedustria en de universiteit van Hasselt zijn kennispartners van het project. De privépartners, met naast LS Bedding en Recticel ook Veldeman, Recor, Deslee-Clama en Latexco, hoesten een groot deel van de anderhalf miljoen euro op die voor het project nodig zijn.

Chris De Roock, directeur van het TCHN, geeft aan in het vakblad Meubihome aan dat het eigenlijk de logica zelf is om met een dergelijk project te starten. "De doelstelling van Innomat", zo zegt hij, "bestaat erin om de fabrikanten de nodige informatie en kennis te bieden zodat ze matrassen kunnen produceren waarvan de onderdelen maximaal recycleerbaar zijn. Metaal, polyetherschuim en latex zijn zeker makkelijk te recycleren, maar cruciaal in het hele project is de vraag of de kosten-batenanalyse positief is. Als het uiteindelijk meer kost om matrassen te recycleren dan de waarde die eruit kan worden gehaald met nieuwe producten, dan heeft recyclage weinig zin. In het andere geval zit er wel muziek in. Innomat moet dat nu onderzoeken."