Oost-Vlaamse startups halen behoorlijk wat geld op

OmarMohout_350_233

Startupexpert Omar Mohout (foto) en onderzoeksinstituut Sirris hebben cijfers vrijgegeven over de staat van de Europese venture capital markt, met andere woorden de mate waarin startups, waarvan er ook heel veel in Oost-Vlaanderen actief zijn, erin geslaagd zijn om geld op te halen.

"Natuurlijk is financiering niet het enige dat belangrijk is voor een startup", zegt Omar Mohout, "maar het is toch een belangrijk en veelzeggend element en een belangrijke benchmark om te kijken naar de manier waarop financiers tegen startups aankijken. en dus ook naar de positie en de kansen van onze startups."

Voor het onderzoek werden 226 deals in 23 Europese landen in kaart gebracht, goed voor een totaalbedrag van 1,9 miljard euro.De analyse covert Europese technologiebedrijven die minstens 1 miljoen dollar hebben opgehaald in de maanden januari en februari 2016.

België bevindt zich in de top 5 voor aantal deals en top 6 voor opgehaalde kapitaal. Daarmee bevinden we ons in de Europe kopgroep van Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, de Scandinavische landen en Nederland Onze noordebruren, die zowel in 2014 als in 2015 meer kapitaal ophaalden dan België staan op de 6de plaats in aantal deals en op de achtste qua opgehaald kapitaal.  Voorts blijkt uit het onderzoek dat het Belgische startupecosysteem  dezelfde sectoren dekt als de Europese evenknieën (FinTech, AdTech, HealthTech & HRTech) maar daarnaast sterker is in manufacturing.

"Het meest opmerkelijke is inderdaad dat de groep van Belgische startups die minstens 1 miljoen dollar ophalen, voor 71% actief is business to business en slechts voor 29% in B2C", zegt Omar Mohout. "Dit is geen echte verrassing want dezelfde verhouding vinden we terug in het hele Belgische startupecosysteem. Maar het is het hoogste percentage in Europe en dat bevestigt het unieke karakter van ons land. Op de tweede plaats komt Finland (67%), en daarna nog Denemarken (63%), Groot-Brittannië (56%) en Frankrijk (51%).  Opmerkelijk is in dit verband zeker dat  het startupecosysteem in het nochtans sterk industrieel gerichte Duitsland, veel meer op B2C (66%) gericht is.

Het gemiddelde opgehaalde bedrag van Belgische startups is 2,8 miljoen euro, een bedrag dat toch flink onder het Europese gemiddelde van 6,7 miljoen euro ligt. Daarmee staat ons land op positie 16 in de Europese ranking, die op dit vlak wordt aangevoerd door Zwitserland met een gemiddeld opgehaald bedrag van liefst 33,8 miljoen euro.

De gemiddelde oprichtingsdatum van de Belgische startups die minstens 1 miljoen dollar ophalen is 2011. Dat komt overeen met Frankrijk. Duitse, Nederlandse, Oostenrijkse en Spaanse startups zijn een stuk jonger, Finse, Britse en Zwitserse een stuk ouder. De jongste Europese startups zijn het Britse Cognitive Logic en Duitse Uninow, maar ook het OOst-Vlaamse Molecubes, dat opgericht is in 2015 is één van de opvallende namen.  Ook Pronoia en PieSync komen trouwens uit Gent.

"Al bij al wijzen deze cijfers erop dat de Belgische startups zich op het Europese toneel goed verdedigen", zegt Omar Mohout nog. "Eén zwaluw maakt de lente niet, maar België heeft een prima start genomen in 2016. De eerste cijfers van maart bevestigen deze trend. België is uniek binnen Europa met een ijzersterk B2B DNA en innovatieve startups die volop gebruik maken van de aanwezigheid van een sterk industriële weefsel en de aanwezigheid van talrijke kleine en middelgrote ondernemingen. De opgehaalde bedragen in België zijn een stuk lager dan in de rest van Europa maar dat wordt eigenlijk best wel gecompenseerd door het relatief grote aantal deals."