IMG_7978

Oost-Vlaamse toppers winnen titel Eerste Kok en Maître d’Hôtel van België

De Prijs Prosper Montagné werd gisteren voor de 68ste maal georganiseerd door Club Prosper Montagné. Tijdens dit jaarlijks culinair topconcours wordt op zoek gegaan naar ‘s lands beste talent in de keuken. Ruben Lamiroy, sous-chef in restaurant De Koolputten in Waasmunster, sleepte de titel ‘Eerste Kok van België 2021’ in de wacht. De prijs voor ‘beste keukencommis’ gaat naar Senne Beldé, die Ruben Lamiroy bijstond. Sam Verheecke van hotel- en toerismeschool Spermalie in Brugge, maar afkomstig uit het Oost-Vlaamse Landegem, werd uitgeroepen tot ‘Eerste Maître d’hôtel van België 2021’. De ‘beste zaalcommis’ is Anna Maria Bulcke. 

[caption id="attachment_80308" align="alignright" width="325"] Ruben Maliroy en Senne Beldé[/caption]

De andere finalisten van de chefswedstrijd waren Fabian Bail, chef van restaurant Paul de Pierre in Etikhove, private chef Diego De Baets, Stijn De Smet, sous-chef van restaurant Blunch in Zele en Christophe De Meur die achter het fornuis staat van de Brusselse residentie van de ambassadeur van Groot-Brittannië.

De finalisten moesten 3 gerechten klaarmaken: als voorgerecht een klassiek gepocheerd ei met noordzeekrab en artisjok, als hoofdgerecht Mechelse koekoek en kalfszwezeriken en als dessert een warme appelbereiding.

Ferdy Debecker van restaurant Eyckerhof in Bornem, was ambassadeur en Peter Goossens, provoost van de Keukenchefs, stond in voor het goede verloop van de wedstrijd.

[caption id="attachment_80306" align="alignleft" width="225"] Sam Verheecke en Anna Maria Bulcke[/caption]

Eerste Maître d’hôtel van België 2021

Sam Verheecke uit Landegem werd ‘Eerste Maître d’hôtel van België 2021’. De andere finalisten waren Esrä Cayir van Restaurant Pur Boeuf in Berlare, Simon De Tavernier van Le Château Du Mylord in Ellezelles en Antoine Dubois van Hostellerie Gilain in Sorinnes.

De zaalmeesters werden beoordeeld op o.a. hun voorkomen, talenkennis en organisatietalent, hun kennis inzake de etiquetteregels, het correct noteren van een telefonische reservatie, de ontvangst van de gasten, het opdekken van een tafel, het aanbevelen en serveren van dranken, de vaardigheid om een menu vlot te kunnen aanpassen, de kennis inzake Belgische kazen, en allerhande versnijdingen en verschillende diensten kunnen toepassen.

Laurence Rigolet-Wynants van het Brusselse restaurant Comme Chez Soi was Ambassadrice van de wedstrijd ‘Eerste Maître d’hôtel van België 2021’.