start-ondernemen-man

Oost-Vlaanderen aan de top wat betreft starters in 2021

2021 was een absoluut grand cru-jaar op startersgebied. Zeker in Oost-Vlaanderen, waar het aantal nieuwkomers steeg met maar liefst 10,22% ten opzichte van 2020. In totaal startten 16.295 mensen een eigen zaak op en dat is een absoluut record, zo blijkt uit de analyse van de cijfers die UNIZO opvroeg bij Graydon. “Opmerkelijk, zeker in een jaar dat toch nog volop gedomineerd werd door de coronacrisis. Wie echt droomt van een eigen zaak, laat zich door niets of niemand tegenhouden", besluit Jos Vermeiren, gedelegeerd bestuurder van UNIZO Oost-Vlaanderen.

De cijfers tonen dat de maand april de populairste maand is om te starten. Daarmee is april 2021 sowieso een topmaand, al moet de score van +107,09% hier wel tegenover de -37,62% terugval in april 2019 worden geplaatst, toen de coronacrisis in volle hevigheid losbarstte en de ernst van de situatie tot iedereen doordrong. Op dat ogenblik golden ook zeer strenge beperkende coronamaatregelen. In december 2021 zien we opnieuw een grote terugval van het aantal starters (-29,09%). Dat cijfer strookt duidelijk met het opnieuw sterk gedaalde ondernemersvertrouwen in het vierde kwartaal van 2021 dat ook in de UNIZO KMO-Barometer tot uiting kwam.

De startende ondernemers zijn voornamelijk in de regio van Gent te vinden. De Oost-Vlaamse hoofdstad torent met 7.824 starters ver boven andere steden uit. Sint-Niklaas komt met 2.565 op de tweede plaats. De regio’s van Dendermonde, Oudenaarde en Aalst brengen in 2021 een gelijkaardig aantal startende ondernemers voort (elk ongeveer 2.000).

Ideale voedingsbodem voor starters

Oost-Vlaanderen blijkt een ideale voedingsbodem voor starters. In vergelijking met de Vlaamse cijfers scoort Oost-Vlaanderen zelfs bovengemiddeld goed.

“Het stijgende aantal startende ondernemers toont nog maar eens dat het ondernemersvirus sterker is dan het coronavirus. Maar ook daarnaast bevestigen de cijfers dat er een ondernemersvriendelijk klimaat heerst in Oost-Vlaanderen. Tel daarbij drempelverlagende evoluties als de voortschrijdende digitalisering, het recentelijk verdwijnen van het verplicht getuigschrift bedrijfsbeheer en het verbeterde imago van ondernemers, naast de mogelijkheid om ‘voorzichtig’ deeltijds te starten en je begrijpt al iets beter waarom ook 2021 nog altijd opvallend veel starters heeft voorgebracht”, verduidelijkt Jos Vermeiren, directeur van UNIZO Oost-Vlaanderen.

“Daarnaast zien we ook dat, na een jarenlange strijd vanuit UNIZO, het verbeterd sociaal statuut (gelijke pensioenopbouw) een extra stimulans kan zijn om te ondernemen, waar het vroeger eerder een remmende factor was.”

 

Enkele starters aan het woord

Dendermondenaar Toon Pauwels, het creatieve brein en de chef achter Stadsduif, maakt gepersonaliseerde wenskaarten uit chocolade. De Stadsduif-chocolade laat je stukje voor stukje de mooiste plekjes van verschillende Vlaamse steden ontdekken. Daarnaast maakt Stadsduif ook mallen voor creatieve chocoladetabletten op maat van de klant.

Toon vertelt: “Ik ben altijd al bezig geweest met ‘identiteit’. Fier zijn op je stad of afkomst. Naast mijn job in de sales begon ik dus met een bijberoep. Ik startte met Goliart.be, een webshop met leuke spullen (moderne posters, sweaters, beeldjes, … ) die de mooiste stad ter wereld promoten: Dendermonde. Ik merkte erg snel dat ik veel gelukkiger werd van een verkoop op mijn webshop dan van een succesvolle deal op mijn ‘echte job’. Toen wist ik dat ik mijn eigen weg moest maken als ondernemer.”

Pauwels zat al even op het idee van Stadsduif te broeden, maar had geen idee of het ook levensvatbaar was. Om hem met deze vragen te helpen ging hij aankloppen bij Unizo. “Het traject bij UNIZO is heel flexibel, net zoals mijn eigen activiteit. Ik heb nog steeds mijn webshop en organiseer in december een pop-up shop. Maar ik werk ook als freelancer in de verkoop én heb Stadsduif als creatief project waarin ik echt mijn ei kwijt kan.”

Aan andere startende ondernemers geeft hij graag volgende tip mee: “Doe vooral waar je gelukkig van wordt, maar ‘keep your eye on the money’. Wees realistisch. Je kan heel hard werken en veel risico nemen en doen wat je graag doet, maar op het einde van de rit moet het ook rendabel zijn. Dan is het des te leuker om vrij te kunnen ondernemen.”

Vliegmachien Katrien geeft ondernemers vleugels

Katrien Eeckhout uit Maarkedal heeft een diploma industrieel ingenieur en een black belt in lean management op zak, maar dat vindt ze bijzaak. Ze legt zich vooral toe op de coaching van ondernemers die hun zaak willen laten groeien en daarbij de focus willen houden op wat ze graag doen: eenvoudig en creatief ondernemen. Met een eerlijke blik en een dosis humor wil ze anderen doen groeien. In 2021 startte ze met Vliegmachien.

“Met Vliegmachien help ik ondernemers om vooruit te vliegen. Ik bied coachingtrajecten aan op maat. Ik stel steeds weer de vraag: ‘Wat heb jij nodig om opnieuw goesting te krijgen in je werk?’”, vertelt ze.

“Het begon allemaal met mijn eigen man. Hij had een schrijnwerkerij en op een bepaald moment was hij op een punt gekomen dat hij mensen kon aanwerven. Plots was hij niet enkel meer stielman, maar ook manager. Ja, er komt veel kijken bij de overstap van een eenmanszaak naar een KMO met mensen op de payroll. Ik stond hem bij met allerlei praktische zaken, de cijfers…Maar toen viel mijn man uit met een burn-out. We moesten ervoor zorgen dat hij zich weer kon toeleggen op wat hij het liefste deed en waar hij goed in was”, legt ze uit.

“Het was een schok om vast te stellen dat zo’n gedreven ondernemer als mijn man een burn-out kon krijgen. En tegelijk was het een ‘eye-opener’. Ik ben verder gegaan op die ervaring. Wat als ik ook andere ondernemers kon helpen om opnieuw focus te krijgen, hun strategie te zien, weer de dingen te doen die ze graag doen en waar ze goed in zijn?”

Vanuit haar ervaring als coach deelt ze ook een tip met mensen die eraan denken om een eigen zaak te starten: “Als je de stap naar zelfstandigheid wil zetten, waak er dan over dat er een evenwicht is tussen zekerheid en vrijheid. Voor mij betekent dat bijvoorbeeld dat ik naast mijn werk als coach van Vliegmachien ook nog halftijds in het onderwijs sta. Ook mijn eigen plaatje moet kloppen. Ik vind het net fantastisch dat ik de zekerheid van een vaste job kan combineren met een zelfstandige activiteit.”

Lees ook

  • BV
    13/12/2024
    Ikirean
    Lebbeke
  • BV
    13/12/2024
    L&o Consult
    Kontich
  • BV
    13/12/2024
    Innovestai Consulting
    Halle