Nieuws Oost-Vlaanderen Opening vernieuwd praktijkcentrum land- en tuinbouw

Opening vernieuwd praktijkcentrum land- en tuinbouw

Opening vernieuwd praktijkcentrum land- en tuinbouw

KRUISHOUTEM – Op 15 maart werden de nieuwe en vernieuwde gebouwen, loodsen en serres van het praktijkcentrum voor groenteteelt PCG in Kruishoutem officieel geopend. Directeur Bruno Gobin, Voorzitter Alexander Vercamer en Vlaams Minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Koen Van den Heuvel waren aanwezig. Om het onderzoek in klassieke teelten en innovaties verder te kunnen uitbouwen, zijn met de financiële steun van de Vlaamse Overheid, het Provinciebestuur Oost-Vlaanderen en de Oost-Vlaamse Landbouwkamer investeringen uitgevoerd voor een totaalbedrag van 2,5 miljoen euro.

Om de land- en tuinbouwsector nog beter te ondersteunen in innovatie en duurzaamheid voert PCG een belangrijk investeringsdossier met steun van de Vlaamse Overheid en de provincie Oost-Vlaanderen uit. In totaal werd 2,5 miljoen euro geïnvesteerd in het project. De Vlaamse Overheid stond in voor 50% van dit bedrag. De uitvoering van deze investeringen gebeurde vanaf eind 2017 en wordt de komende weken gefinaliseerd. Er is geïnvesteerd in loodsen, een administratief gebouw, serres, machines en labo-apparatuur.

Openluchtteelt

Voor de openluchtafdeling zijn twee nieuwe loodsen gebouwd en diverse machines aangekocht om de proefveldwerking in de openluchtteelten efficiënter en duurzamer te maken en de mogelijkheid te creëren om nieuwe teelten zoals bataat/yacon verder te automatiseren en te bewaren. Het areaal van ui is de voorbije jaren sterk uitgebreid en het PCG doet onderzoek in deze teelt. Een droogwand voor de bewaring en ruimte voor de proefwerkzaamheden was nodig.

Innovatieve teeltsystemen

Door doorgedreven teeltoptimalisatie en schaalvergroting in de klassieke glasteelten komen in Vlaanderen heel wat kleinere serres vrij. Hier liggen opportuniteiten voor hoogwaardige teelten en nicheproducten. PCG zet in op innovatieve teeltsystemen zoals grondloze hydroteelten, aquaponics en aëroponics en ook op nieuwe innovatieve teelten. PCG heeft binnen dit investeringsdossier een systeem uitgebouwd waarbij prei grondloos geteeld wordt in serres op tafels in goten.

De beschutte teelt is noodzakelijk wil men een pesticide- en grondvrij product bekomen dat ready-to-use en vrij van stof is zonder boomzaden of insecten in de schacht. Dit teeltsysteem kan verregaand geautomatiseerd worden aangezien serre en verwerkingsloods idealiter aan elkaar verbonden zijn en waarbij de prei automatisch van de tafels tot aan de wasinstallatie komt via een transportband.

Administratief gebouw

Ten laatste werd ook het administratief gebouw uitgebreid en vernieuwd. Nu zijn er vier vergaderzalen beschikbaar, is er voldoende bureelruimte en zijn de diensten zoals labo en smaaklabo naast elkaar gelegen wat de werking vergemakkelijkt.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.